16 september – Internationale Dag voor het Behoud van de Ozonlaag | Europese Mobiliteits-Week

Internationale Dag voor het Behoud van de Ozonlaag

Het thema van dit jaar is “Ozon en klimaat: Hersteld door een verenigde wereld“. Het thema van dit jaar herinnert ons er aan dat er al veel is bereikt, en laat zien dat alle partijen bereidt zijn om meer te doen om onze atmosfeer te beschermen. Juist door samen te werken kunnen we een veiliger, gezonder, meer welvarende en veerkrachtig wereld creëren terwijl tegelijkertijd onze planeet, onze enige thuis, wordt beschermd.

Om gezamenlijk te proberen het ozongat niet groter te laten worden werd op 22 maart 1985 het Verdrag van Wenen aangenomen en door 28 landen ondertekend. Op 16 september 1987 heeft dit geleid tot het opstellen van het Protocol van Montreal.
In 2016 hebben 197 partijen het protocol geratificeerd hebben: de Europese Unie, alle 193 leden van de Verenigde Naties, Vaticaanstad, Cookeilanden en Niue.

Herstel ozonlaag

Er is eindelijk ook eens goed nieuws te melden over de ozonlaag. Wetenschappers van de Amerikaanse universiteit MIT meldden dat de inspanningen van de afgelopen 30 jaar hebben geholpen. Het gat in de ozonlaag boven Antarctica groeit langzaamaan dicht en is naar verwachting in 2050 helemaal hersteld.

Dat is natuurlijk prachtig nieuws, maar het is duidelijk dat we nog steeds niet beseffen dat wij nog steeds de veroorzakers zijn van alle milieu problemen. Toen waren het de CFK’s; vandaag is het de uitstoot van broeikasgassen.

Europese Mobiliteits-Week

De slogan van de Europese Mobiliteits-Week is “Smart mobility. Strong economy.
Studies tonen aan dat steden die duurzaam vervoer bevorderen een aanzienlijk economisch voordeel hebben ten opzichte van degenen die traditioneel aangedreven auto’s bevorderen. Mensen die wandelend of fietsen naar het werk gaan zijn niet alleen productiever op het werk, ze melden zich ook minder vaak ziek. Kinderen die lopen of fietsend naar school gaan presteren beter in de klas.

De voordelen gaan veel verder dan een betere gezondheid. De waarde van onroerend goed is hoger in steden met goede fietsvoorzieningen en efficiënt openbaar vervoer. De particuliere sector profiteert ook; rapporten melden dat consumenten die op de fiets naar de stad gaan meer spenderen dan consumenten die met de auto komen. De economische voordelen van slimme mobiliteit zijn merkbaar in de publieke en de private sector en in de samenleving als geheel waar wij als individu van profiteren.

Dit jaar moedigt de Europese Mobiliteits-Week de samenleving aan om meer te doen met slimme en duurzaam vervoer. Zowel actief als proactief!

Autoloze zondag

In België wordt in de week van de mobiliteit een autoloze zondag (18 september) in tientallen steden georganiseerd. En Nederland? In Nederland wordt al sinds 2010 geen autoloze zondag meer georganiseerd.
Wat is beter voor de ozonlaag dan een dagje je auto niet te gebruiken? Waarom is er in Nederland niet genoeg draagvlak om minimaal één keer per jaar een nationale autoloze zondag in te voeren?

Als men op een autoloze zondag het openbaar vervoer qua prijs zou halveren en garanderen dat er ook daadwerkelijk openbaar vervoer rijdt zie ik het probleem niet om een kleine geste richting Moeder Natuur te maken. Doe jij mee?

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.