Nationale Plasdag
Handig om te weten is dat Nationale Plasdag altijd op de 3e donderdag van september valt. Dan zou het vandaag dus (onder voorbehoud staat op de website te lezen) Nationale Plasdag zijn. Wie zit er achter de Nationale Plasdag? Nationale Plasdag is een gezamenlijk initiatief van de Continentie Stichting Nederland (CSN) en de Maag Lever Darm Stichting (MLDS). Is dat nu nodig dat er een nationale dag voor de kleine boodschap wordt georganiseerd?
Ja, zeer zeker want anno 2021 rust er nog steeds een taboe op plasklachten. Tis niet zo dat je gezellig op een feestje het gaat hebben over je incontinentie of dat je stoma lekt. Jammer dat het nog niet echt bespreekbaar is. Want het is een probleem waarmee 1 op de 5 mensen in Nederland last van heeft. Omgerekend komt dat neer op ruim 3,5 miljoen mannen en vrouwen. Dus best veel eigenlijk.
Wat is de toegevoegde waarde van Nationale Plasdag?
Van die 3,5 miljoen mensen heeft ongeveer 1 miljoen last van een overactieve blaas en een half miljoen is incontinent voor urine. Voor miljoenen mensen een reden om thuis te blijven. Hierdoor liggen eenzaamheid en isolement op de loer. Plasklachten zijn daar debet aan maar ook het grote te kort aan goed bereikbare en toegankelijke openbare toiletten. Daarom is het goed dat op Nationale Plasdag extra aandacht wordt gevraagd voor de problemen van de groep mensen die plasklachten hebben.
De Toiletalliantie
Wist je dat in Nederland slechts 6.000 openbare en opengestelde toiletten zijn? Een naald in een hooiberg dus. Want ook mensen zonder plasklachten of spijsverteringsproblemen hebben baat bij meer openbare en opengestelde toiletten. Volgens de norm van de Toiletalliantie zou op locaties waar meer dan 2.000 voetgangers per dag komen maximaal 500 meter tussen de openbaar toegankelijke toiletten moeten zitten. In de buitengebieden zijn openbare toiletten helemaal moeilijk te vinden. De Toiletalliantie pleit er voor om langs fietspaden om de 25 km een toilet binnen handbereik te hebben en bij wandelpaden het liefst om de 5 km. De toiletten dienen dan zowel overdag als ’s nachts opengesteld zijn.
Helaas zijn de normen van de Toiletalliantie nog niet dé norm dus tot het zover is biedt de app HogeNood uitkomst. HogeNood is gratis te downloaden voor iPhone en Android smartphones.
15e editie Landelijke Fiets naar je Werkdag
Over fietsen gesproken, het is vandaag Landelijk Fiets naar je Werkdag. Als je denkt: ik werk nu van huis uit dus ik kan niet mee doen. Fout! Ook dan kun je aan Nationale Fiets naar je Werk Dag meedoen. Hoe? Door het kilometer wat je normaal gesproken zou fietsen in te vullen. Aan de hand daarvan berekent de organisator van de Landelijke Fiets naar je Werkdag hoeveel kosten je hierdoor vandaag gemiddeld bespaart op je auto (of zou besparen). Je kunt het geld van je uitgespaarde autokosten doneren aan de Bike4Work projecten van de Nederlandse organisatie Cycling out of Poverty (CooP-Africa) in Oeganda en Kenia. Zij geven ondernemers in deze landen een fiets.
3e editie Ik fiets naar het werk in België
De nationale Ik fiets naar het werk-campagne week vond plaats van 14 t/m 18 juni en was wederom een groot succes. De campagne motiveerde 13.560 werknemers en 1.899 thuiswerkers die samen meer dan 915.500 kilometers fietsten, Daarmee zorgden zij voor 115.000 kilogram minder uitstoot én zamelden zij méér dan 21.000 euro in voor Habbekrats vzw. Goed bezig!
Mondiale Dag van het Vrouwencondoom
De in 2012 opgerichte Global Female Condom Day (GFCD) is een actiedag bedoeld om de voordelen van het vrouwencondoom te promoten. Het vrouwencondoom is namelijk een belangrijk anticonceptiemiddel en bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s). Het vrouwencondoom heeft 3 voordelen ten opzichte van de pil; er zitten geen hormonen in, ongesteld zijn en seks hebben wordt een stuk hygiënischer en is verkrijgbaar zonder tussenkomst van de huisarts. Andere voordelen van het vrouwencondoom zijn; je kunt het vrouwencondoom al voor het vrijen in doen en je kunt het vrouwencondoom na het vrijen nog even laten zitten.
Vandaag starten nog een aantal inter- en nationale “dagen van”:
- Dag van de Cameraman
- Internationale Dag van het Luisteren
- Dag van de Leid(st)er en Gastouder
- Internationale Dag voor het Behoud van de Ozonlaag
- Dag van de Revalidatiezorg (→ congres dag voor beroepsgroep)