Nationale Herdenking MH17
Vijf jaar geleden vertrekt op 17 juli kort na het middaguur een Boeing 777 van Schiphol richting Kuala Lumpur. Dit vliegtuig van de Malaysia Airlines, de MH17, zal echter nooit haar eindbestemming halen. Omstreeks 14.18 verdwijnt het toestel van de radar. Op dat moment vloog het op 33.000 voet (10.060 meter) in het Oekraïense luchtruim. Het vliegtuig wordt door een Buk-raket (een wapen van Russische makelij) uit de lucht geschoten en stort neer bij het Oekraïense dorp Hrabove, tien kilometer ten noorden van de stad Torez. Aan boord zijn 298 mensen, waaronder 196 mensen met de Nederlandse nationaliteit, en niemand zal de crash overleven.
Herdenking is een besloten bijeenkomst
In de middag komen bij het Nationaal Monument MH17 in Vijfhuizen nabestaanden uit binnen- en buitenland samen om hun geliefden te herdenken. Namens de regering zijn Minister-president Rutte, minister Grapperhaus en minister Blok aanwezig. Onder de aanwezige zijn ookde ambassadeurs van de zeventien landen waar de slachtoffers vandaan kwamen.
Het monument blijft afgesloten tot en met de ochtend van 18 juli 2019. De ochtend van 17 juli 2019 is het monument nog wel toegankelijk voor nabestaanden die zich hebben aangemeld.
Roze Woensdag
Je hoeft niet per definitie een LGBTIQ‘er (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender, Intersex, Queer and Questioning) te zijn om Roze Woensdag te vieren. En dat zie je vandaag, zoveel wandelaars en mensen langs de kant in het roze…geweldig! Waarom? Op Roze Woensdag vieren we zichtbaar en trots de diversiteit binnen onze samenleving. En het feit dat het kán en mag in Nederland!
Niet ieder land is tolerant!
Sinds maart van dit jaar zijn er 70 VN-lidstaten die homoseksualiteit criminaliseren: 68 van hen hebben wetten die seks met wederzijdse consensus met hetzelfde geslacht expliciet strafbaar stellen. Bij de overige 2 is de facto strafbaar. In Gaza, de Cookeilanden en bepaalde provincies in Indonesië is homoseksualiteit eveneens strafbaar. In Iran, Saoedi-Arabië en Jemen, Nigeria, Soedan en Somalië kunnen de “daders” zonder pardon de doodstraf krijgen. In Mauritanië, Verenigde Arabische Emiraten, Qatar, Pakistan en Afghanistan behoort de doodstraf tot de mogelijkheden.
Cijfers zijn afkomstig van ila.org
Erkenning van relaties met hetzelfde geslacht
In 26 VN-lidstaten is het anno 2019 wettelijk toegestaan dat mensen van hetzelfde geslacht met elkaar kunnen trouwen en in 27 VN-lidstaten wordt geregistreerd partnerschap tussen partners van hetzelfde geslacht erkent. Om van dit aantal in de hoera stemming te schieten gaat wel ver als je weet dat er 197 door de VN erkende landen zijn.
Cijfers zijn afkomstig van ila.org
Werelddag voor Internationale Rechtvaardigheid
Werelddag voor Internationale Rechtvaardigheid ook wel Dag van Internationale Strafrechtspraak genoemd viert de verjaardag van het Statuut van Rome dat op 17 juli 1998 ondertekend werd. Sinds die dag hebben 122 landen het Statuut van Rome geratificeerd en is ondertekend door nog eens 31 landen die het nog niet hebben geratificeerd. Saillant detail: zowel de Verenigde Staten, China, Rusland en India hebben het Statuut van Rome niet hebben geratificeerd of ondertekend.
Het Statuut van Rome legt de basis voor het Internationaal Strafhof in Den Haag. Wat doet het Internationaal Strafhof? Zij mogen vijf typen misdrijven berechten: genocide (volkerenmoord), misdaden tegen de mensheid, oorlogsmisdrijven, agressieve misdaad en misdrijven die de vrede, veiligheid en welzijn van de wereld bedreigen.
Wereld Emoticons Dag
Emoticons (ASCII-gebaseerde tekenreeksen) en smileys worden vaak gebruikt om de afwezigheid van de intonatie en de non-verbale signalen te compenseren. En dat we ze nodig hebben is geen sinecure want soms maken geschreven woorden niet altijd precies duidelijk wat je bedoelt en dan kan een emoticon uitkomst bieden. Is het jou wel eens overkomen dat iemand een appje sarcastisch oppakte terwijl het juist grappig bedoeld was? Denk dat ik daarom geen vrienden heb. 😉