17 juni – Apfelstrudel Dag | Werelddag tegen Woestijnvorming | Vleesvrije Week

Apfelstrudel Dag

Kan het nog mooier, jarig zijn op apfelstrudel dag? Kan het me niet voorstellen. 🙂 Als ik straks in mijn lekkere vers gebakken apfelstrudel hap dan denk ik aan de bergen en aan wintersport. Herinneringen en indrukken gemaakt voor het leven. En het afgelopen weekend geen moment aan apfelstrudel gedacht maar aan pain du chocolait en Oranjevrouwen. Het was een geweldige ervaring om mee te lopen in de Oranjemars. Het was één groot feest in Valenciennes maar vandaag houd ik het klein. Bijkomen van een paar enerverende dagen. Voor degene die nu ook zin in apfelstrudel hebben gekregen zal ik mijn favoriete recept delen. Wat heb je nodig:

  • een beetje citroensap
  • 100 gram suiker
  • 40 ml calvados (optioneel)
  • 40 ml rum (optioneel)
  • 30 gram paneermeel
  • 50 gram rozijnen
  • 250 gram bladerdeeg (kant en klaar uit de koelkast 40 x 40 cm groot)
  • vloeibare boter
  • poedersuiker
  • bakplaat en bakpapier

Hoe maak ik de Oostenrijkse apfelstrudel?

Verwarm de over voor op 200 graden. Daarna ga je de appels schillen, in kwartjes snijden, het klokhuis verwijderen en in plakjes snijden. Meng de plakjes appel, citroensap, calvados, rum, rozijnen en paneermeel laat dat even intrekken. Leg het bladerdeeg uit en bestrijk het met vloeibare boter, paneermeel en suiker. De gemarineerde appels leg je in een dikke strook langs de lange kant van het deeg, waarbij je een rand van 5 cm vrij laat. Vervolgens rol je de strudel op en druk je de uiteinden goed samen. Leg de strudel op de bakplaat met bakpapier en bestrijk het met een beetje boter. Bak de apfelstrudel in ongeveer 20 minuten. Voor serveren even een paar minuten laten afkoelen en bestrooien met poedersuiker. Dat wordt smullen!

Werelddag tegen Woestijnvorming

Ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van de Conventie en de Werelddag tegen Woestijnvorming (# 2019WDCD) viert de VN (UNCCD) de vooruitgang die landen op het gebied van duurzaam landbeheer in 25 jaar hebben geboekt. Tegelijkertijd kijkt de UNCCD naar wat er in de komende 25 jaar kan worden bereikt. Hopelijk is landdegradatie gestopt. Het thema van dit jaar “Samen de toekomst laten groeien” springt in op een wereld zonder landdegradatie. Een wereld zonder erosie, overstromingen, aardverschuivingen, uitdroging/verwoestijning en verzilting. Een wereld met rijke oogsten en genoeg zoet water voor iedereen.

Wereld Vleesvrije Week

Tijdens de World Meat Free Week vervangen mensen deze week hun vleesmaaltijd voor meer groenten en peulvruchten. Waarom? Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) behoort de veehouderij tot de top drie van belangrijkste veroorzakers van de milieuproblemen. Denk alleen maar eens aan ontbossing; hoe groter de veestapel hoe meer grasland er nodig is. Bijkomend voordeel: wie bijvoorbeeld een week geen vlees eet, bespaart bijna 7 maanden aan douchewater en de uitstoot van 114 kilometer autorijden. Een win win situatie!

Het veranderen van onze voeding van meer groenten en peulvruchten naar minder vlees zorgt voor een betere gezondheid. Hoge consumptie van rood vlees is gekoppeld aan kanker, hartaandoeningen, obesitas en diabetes. We kunnen dus spreken van een win win situatie: minder vlees is goed voor de aarde en voor jezelf. Begin gewoon eens met één maaltijd zonder vlees, valt best mee te leven hoor.

Word flexitariër

Flexitariër? Klinkt haast als een recent ontdekt nieuw soort dinosauriër, hoe ver kun je er langs zitten. Een flexitariër is iemand die flexibel vlees,vis of vegetarisch eet. Kortom, iemand die wel van een stukkie vlees op het bord houdt maar ook open staat voor de vegetarische keuken. Verrek zeg, dan ben ik een flexitariër. 😉

Deel dit bericht