Vaderdag
Eén keer in de zoveel jaar vier ik mijn verjaardag op de derde zondag van juni en laat het dan net Vaderdag zijn. Dit jaar hoef ik in ieder geval de detailhandel niet te spekken in het kader van Vaderdag, mijn vader heeft zijn cadeautje al gehad. Had hem meegenomen naar de wedstrijd van het Nederlands dames voetbalelftal in het PSV stadion. Een geweldig leuk uitje was dat, al zeg ik het zelf.
Afijn, mijn verjaardag kan helemaal niet meer stuk nu het ook nog eens Apfelstrudel Dag blijkt te zijn. Mag jij drie maal raden wat wij voor lekkers bij de koffie nemen. 😉
Apfelstrudel Dag
Omdat wij dit jaar naar Oostenrijk op vakantie gaan heb ik gekozen voor de Oostenrijkse apfelstrudel variant. Wat heb je nodig?
- een beetje citroensap
- 100 gram suiker
- 40 ml calvados (optioneel)
- 40 ml rum (optioneel)
- 30 gram paneermeel
- 50 gram rozijnen
- 250 gram bladerdeeg (kant en klaar uit de koelkast 40 x 40 cm groot)
- vloeibare boter
- poedersuiker
- bakplaat en bakpapier
Hoe maak ik de Oostenrijkse apfelstrudel?
Verwarm de over voor op 200 graden. Daarna ga je de appels schillen, in kwartjes snijden, het klokhuis verwijderen en in plakjes snijden. Meng de plakjes appel, citroensap, calvados, rum, rozijnen en paneermeel laat dat even intrekken. Leg het bladerdeeg uit en bestrijk het met vloeibare boter, paneermeel en suiker. De gemarineerde appels leg je in een dikke strook langs de lange kant van het deeg, waarbij je een rand van 5 cm vrij laat. Vervolgens rol je de strudel op en druk je de uiteinden goed samen. Leg de strudel op de bakplaat met bakpapier en bestrijk het met een beetje boter. Bak de apfelstrudel in ongeveer 20 minuten. Voor serveren even een paar minuten laten afkoelen en bestrooien met poedersuiker. Dat wordt smullen!
Werelddag voor de strijd tegen Verwoestijning en Droogte
Ik wilde bijna beginnen met: wat een droog en dor onderwerp zeg die Werelddag voor de strijd tegen Verwoestijning en Droogte. Maar de strijd tegen verwoestijning en droogte is een serieuze zaak dus daarom begin ik er maar niet mee. Woestijnvorming is niet alleen maar een ver-van-mijn-bed-show het is dichter bij huis dan je denkt. In bijvoorbeeld het zuidoosten van Spanje kun je met eigen ogen zien welke dreiging er uit gaat van verwoestijning.
Wat is verwoestijning?
Het oprukken of uitbreiden van een woestijn en het ontstaan van nieuwe woestijngebieden is verwoestijning. Dit kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt doordat er in gebieden minder neerslag valt en daardoor de grond uitdroogt. De bovenlaag van de grond wordt zo hard dat de regen die dan valt niet de grond kan indringen. De gevolgen zijn ernstig, de aarde droogt uit en warmt op en de temperatuurverschillen worden groter. En als er regen valt, valt er vaak minder regen maar wel in grotere hoeveelheden waardoor overstromingen en bodemerosie ontstaan. Het ergste is dat dan de vruchtbare grond wegspoelt.
De strijd tegen verwoestijning en droogte
De Werelddag tegen woestijnvorming (WDCD) wordt jaarlijks op 17 juni gevierd. Dit jaar ligt de focus op duurzaam landbeheer als een manier om economieën te regenereren, banen te creëren en samenlevingen nieuw leven in te blazen. Met de slogan “Land heeft echte waarde – Investeer erin”, roept WDCD 2018 iedereen (producenten, consumenten en beleidsmakers) op om te investeren in de toekomst van het land.