Dag van de Kinderwens
Ben er niet geheel van overtuigd dat er nog iemand zich actief bezighoudt met de organisatie achter Dag van de Kinderwens. De website dagvandekinderwens.nl gaat niet over het hebben van een kinderwens maar over hoe je een baby aankleedt bij de geboorte. Toch wel een verschilletje. Ondanks dit wil ik het toch graag hebben over het hebben van een kinderwens. In mijn directe omgeving heb ik het meegemaakt wat de impact is als je graag een kindje wilt, maar dat het niet zo mag zijn. Soms door een vruchtbaarheidsprobleem maar soms ook door ingewikkelde juridische constructies om vader of moeder te mogen worden.
Het is niet zo vanzelfsprekend om een kindje te krijgen. En ik zeg bewust krijgen en niet nemen. Een kindje neem je niet, een kindje is een geschenk. Om daar één dag per jaar bewust bij stil te staan vind ik wel gepast.
Week van Respect voor de Geboorte
De International Week for Respecting Childbirth (IWRC) vindt sinds 2004 elk jaar in de maand mei plaats. Afhankelijk van het thema worden doelstellingen en ideeën voor activiteiten voorgesteld. De IWRC is in 2004 opgericht door Alliance francophone pour l’accouchement respecté (AFAR) , een Franse non-profitorganisatie gespeend van filosofische, medische, religieuze en politieke denkwijzen.
Sinds 2011 is de coördinatie overgedragen aan het European Network of Childbirth Associations (ENCA). Een week waarin op nationaal en Europees niveau aandacht wordt gevraagd voor de “gentle birth”, de zachte geboorte. Het thema van dit jaar is: “Mijn beslissing moet worden gerespecteerd“.
Wat is een zachte geboorte?
Sinds de vorige eeuw kennen we de term “de zachte geboorte”, wordt trouwens ook de Leboyer-Methode genoemd. Vernoemd naar de ontdekker Frédérick Leboyer (1 november 1918 – 25 mei 2017). Maar wat bedoelde hij daarmee? Volgens hem geeft het voordelen wanneer de nieuwgeborenen liefdevol en zonder onnodige stress op de wereld wordt gebracht. Hij beweerde dat de baby dan veel minder huilt en schreeuwt.
Bij de zachte geboorte horen de volgende maatregelen:
- het pasgeboren kind wordt bij de moeder op de buik gelegd, om de warmte te voelen en de harttonen van de moeder te horen. Zo zou de baby van de inspanningen van de geboorte bijkomen
- de navelstreng wordt niet meteen na de geboorte doorgeknipt: hierdoor zou het kind zich makkelijker kunnen instellen op zelfstandige ademhaling
- kind en moeder wordt tijd gegund zich eerst even te leren kennen. Pas daarna wordt het pasgeboren kind in een warm bad gewassen en dan voor het eerst aan de borst gelegd
- met het kind wordt zacht omgegaan, tenzij er bijzondere medische maatregelen nodig zijn
- de verloskamer moet bijzonder warm en het licht gedempt zijn, waardoor het kind aan de overgang kan wennen
Wat is een normale bevalling?
Sinds 2001 is de definitie van een “normale bevalling” volgens ENCA:
Een normale bevalling is een bevalling waarbij het geboorteproces spontaan begint. De moeder baart haar baby en placenta op haar eigen moment, eigen kracht, en eigen manier. De baby wordt na de bevalling niet van haar gescheiden, anders dan om dringende medische redenen.
Welke dagen worden ook op 17 mei georganiseerd?
- Internationale Dag tegen Homofobie, Transfobie en Bifobie
- Internationale Aids Candlelight Memorial
- Verjaardag H.M. Koningin Màxima
- Werelddag van de Telecommunicatie en Informatiemaatschappij
- Wereld Neurofibromatose Dag aka Wereld NF Dag
Dagen die door COVID-19 zijn afgelast, verzet of veranderd qua invulling:
- Dag van de Hond (→ afgelast)
- Wereld Hypertensie Dag (→ viering verplaatst naar 17 oktober)