Werelderfgoeddag
Het doel van de jaarlijkse “Internationale Dag voor Monumenten en Archeologische Vindplaatsen”, beter bekend onder de naam “ Werelderfgoeddag ”, is ons meer bewust te maken over hoe divers maar ook hoe kwetsbaar ons culturele erfgoed is. Wil de generatie na ons nog kunnen genieten van alle materiële en immateriële getuigenissen over en uit het verleden dan zullen wij de nodige inspanningen moeten leveren qua bescherming en instandhouding van ons “erf-goed”. Dat wil Werelderfgoeddag 2018 bereiken.
World Heritage Education Program
Onze jongeren moeten we ook voorbereiden om het van ons over te nemen opdat hun kinderen ook kunnen genieten van “ons werelderfgoed”. De beste manier is hen te onderwijzen. Het World Heritage Education Program stelt jonge mensen instaat om deel te nemen aan cursussen over erfgoedbehoud, omgaan met bedreigingen op het werelderfgoed en er worden tevens vrijwilligersactiekampen, seminars en workshops georganiseerd.
De resultaten mogen er zijn!
- meer dan 3.500 jongeren hebben deelgenomen aan 359 vrijwilligers-actiekampen
- 13 animaties filmafleveringen van “Patrimonito’s World Heritage Adventures” zijn geproduceerd
- de “World Heritage in Young Hands Kit” is in 37 talen vertaald en aangepast aan de nationale behoeften
- bijna 1.250 leraren en opvoeders zijn op nationaal, regionaal en internationaal niveau getraind
Erfgoeddag België: thema 2018 “Kiezen”
Verspreid over Vlaanderen en Brussel worden op 22 april honderden activiteiten georganiseerd door maar liefst erfgoedinstellingen en andere organisaties. Je hebt een zeer ruime keuze aan activiteiten: tentoonstellingen, workshops, lezingen, zoektochten en rondleidingen of neem deel aan een wandel- of fietstocht. Bezoek vandaag eens een musea, archieven, erfgoedbibliotheken, heemkundige kringen, kerkfabrieken of socioculturele verenigingen. Echt een dag om er op uit te trekken met het gezin!
Wereld Amateurradio Dag
Op 18 april 1925 kwamen radiopioniers uit 25 landen in Parijs bij elkaar kwamen om gezamenlijk een front te vormen zodat ze hun zendfrequenties konden behouden. Zo is de International Amateur Radio Union (IARU) ontstaan. Van de 25 landen die in 1925 de IARU hebben opgericht is de IARU uitgegroeid naar een vereniging met 160 landen in 3 verschillende regio’s.
In regio 1 zitten Europa, Afrika, het Midden-Oosten en Noord-Azië. Regio 2 is Noord- en Zuid-Amerika en regio 3 bestaat uit Australië, Nieuw-Zeeland, de eilanden in de Stille Oceaan en het grootste deel van Azië. De International Telecommunication Union (ITU) heeft de IARU erkend als belangenbehartiger van de amateurradio. Tegenwoordig is amateurradio populairder dan ooit, er zijn wereldwijd meer dan 3.000.000 gelicenceerde zendamateurs.
Mijn opa was ook radiozendamateur en hij legde contact met radiozendamateurs van over de hele wereld. De verhalen van mijn opa over de Tweede Wereldoorlog en hoe hij zijn apparatuur moest verstoppen voor de Duitsers leek wel een spannend boek. Helaas zijn er uit dat boek veel bladzijdes vergaan, met andere woorden: ik ben bijna alle verhalen vergeten.