Achternaam wordt in Nederland verplicht (1811)
Laten we één ding ophelderen. Het was niet Napoleon die het dragen van een achternaam verzon. De meeste inwoners van Nederland hadden voor de inlijving van Nederland door Frankrijk (in 1810) al een niet officieel geregistreerde familie achternaam. Omdat Nederland in 1810 werd ingelijfd door het Frankrijk van Napoleon Bonaparte moest de Nederlandse bevolking zich houden aan de Franse wetgeving.
Nu wil het geval dat de Fransen enige jaren daarvoor een wet hadden uitgevaardigd (Code Civil) waarmee ze een betere persoonsregistratie konden handhaven. In de Code Civil aka Code Napoleon stonden regels voor de burgerlijke stand; het werd verplicht om geboortes, huwelijke en overlijden officieel te laten registreren bij het gemeentesecretariaat. In wezen werden toen de regels voor de burgerlijke stand opgesteld die wij nu nog toepassen.
18 augustus 1811
In de Zuidelijke Nederlanden (Vlaanderen en Brabant) werd al tussen 1795 en 1798 begonnen met de burgerlijke stand-registers. Pas op 18 augustus 1811 werden de Nederlanders via een speciaal decreet verplicht hun familienaam vast te leggen. Dat decreet maakte niet echt indruk want of men gaf er geen gehoor aan of men deed het gewoon niet. De reden daarvoor was dat mensen al een familie(bij)naam hadden zoals bijvoorbeeld Vroegrijp of Pottjebier. Dat deze en andere gekke achternamen expres werden gekozen als protest tegen Napoleon is een hardnekkige mythe.
Het ontstaan van de (familie-) achternaam
In de Middeleeuwen werd het Germaanse éénnaamsysteem vervangen door een tweenamensysteem (voornaam + bijnaam). Waarom men overstapte op een tweenamensysteem lag aan een aantal factoren:
- invoering van het christendom
- verarming van het naamsysteem door vernoeming
- onderscheidingsdrang
- bevolkingsgroei
- het typeren van de medemens
Internationale Zeemeerminnendag
Deze Internationale Zeemeerminnendag is door Caz Galloway en Mary England op de kaart gezet. Beter gezegd, in de kalender gezet. De twee dames zijn, zoals ze zelf zeggen, geobsedeerd door zeemeerminnen. Hoever gaat deze obsessie? Als je een meerminnennaam hebt en als je voor jezelf een meerminstaart koopt en draagt vind ik dat het al behoorlijk ver gaat. Maar zolang niemand er last van heeft zeg ik: lekker doen!
Dan hebben we ook nog de International Mermaid Day van 29 maart. Daar is het Amerikaanse betaalkanaal FreeForm de initiator van. Zij riepen in 2018 deze dag uit om de release datum van de nieuwe serie Siren kracht bij te zetten.
Slechte Gedichtendag
De gedachte achter Slechte Gedichtendag (Bad Poetry Day)is dat je op deze dag “wraak” kan nemen op je vroegere leraren die je onderdompelde in een overdosis aan poëzie. Er zijn zelfs gevallen bekend van kinderen die werden gedwongen om zelf een goed gedicht te schijven. Hoe erg is dat?
Trivia: de dichter William Topaz McGonagall (1825-1902) wordt beschouwd als een van de slechtste dichters aller tijden uit het Engels taalgebied.
Mijn bijdrage voor slechte gedichtendag
Zie daar in de verte, daar komt je blind date aan
met haar of zijn gezicht verlicht door de maan
Of het een hij of zij is kun je nog niet zien
Dat komt wellicht omdat je vergeten bent je bril op te zetten met glazen van -10
Om snel wat dichter bij te zijn
besluit je om te gaan rennen, ondanks je artritis en rugpijn
Wanneer je door je slechte zicht in aanvaring komt met een koe
Slaat het noodlot toe
Je ontwaakt een paar uur later op de spoedeisende hulp
met in iedere hand een verlepte tulp
geen rozen, geen maneschijn
maar 6 weken loopgips en barstende hoofdpijn