Nationale Drink Wijn Dag
Enkele jaren geleden omarmde wijngekken.nl de Amerikaanse Drink Wine Day. In 2017 richtte zij de Facebookpagina Nationale Drink Wijn Dag op. Een jaartje later ontdekte ik op mijn beurt weer de Nationale Drink Wijn Dag en plaatste deze dag op mijn “dagen van” kalender. Sinds Chateau Meiland lijkt het wel of heel Nederland aan de wijn zit. De kreet “wijnen wijnen wijnen” is ongekend populair. Misschien moeten we de dag omdopen tot Nationale Wijnen Wijnen Wijnen Dag.
Ben trouwens benieuwd of de Meilandjes nu een bed & breakfast in Hengelo gaan beginnen of dat ze hun eigen wijngaard gaan opstarten. Dat laatste lijkt me niet geheel ondenkbaar want ze gaan straks in één van de grootste wijnstreken van Nederland wonen. De grond hebben ze in ieder geval al. Appeltje eitje lijkt me. Meiland wijn van eigen bodem. Hoe leuk is dat?
Grote gezondheidsvoordelen
Oh ja, buiten dat een wijntje op zijn tijd best lekker is blijken er als bonus nog gezondheidsvoordelen aan vast te zitten. Rode wijn is goed voor je omdat:
- het slagaderlijke verstoppingen en het verharden van de slagaderlijke wanden kan voorkomen
- het zorgt voor een betere doorbloeding en spijsvertering
- je er een beter hartritme van krijgt
- het ontstaan van nieuwe vetcellen vertraagt
- het je endorfine gehalte verhoogt
- het je gehemelte reinigt
- het zelfs de groei van kankercellen in de borst en longen kan tegengaan
Ik zeg: doar moet op gedlonke worde, hi ha ho! En weet je..ik dlink alleen ma wijn omda ut keigoed is voor me toevallig. Ploost!
Internationale Batterij Dag
Stroom is voordeliger dan batterijen. Maar niet alle apparaten werken op stroom. Dat is de reden dat batterijen een belangrijke plaats innemen in ons dagelijks leven. Wist je dat in elk huis gemiddeld 113 batterijen liggen? 73 in gebruik, 12 in afgedankte apparaten en 28 nieuwe (of lege). We stoppen batterijen in onze smartphone, laptop en tablet, speelgoed, tandenborstel, afstandsbediening, thermostaat, fietslampjes en elektrische fiets en ga zo maar door.
Hoe langer een batterij of accu mee gaat hoe voordeliger het voor je portemonnee en de natuur is. Maar op een gegeven moment is de batterij leeg, en wat doe je er dan mee? In de prullenbak? Internationale Batterij Dag wil ons bewust maken van het belang van verantwoorde batterijrecycling.
25.000 inleverpunten voor jouw lege batterijen
De zware metalen kwik en cadmium zijn stoffen die je echt niet in je kropsla wilt aantreffen. Laten dat nu precies de stoffen zijn die in batterijen zitten. Dat is de reden waarom het belangrijk is dat lege batterijen niet bij het gewone afval worden gegooid, maar ingeleverd worden als klein chemisch afval of bij een inzamelpunt voor lege batterijen. Maar wist je dat je lege batterijen kunt inleveren bij alle winkels die batterijen verkopen?
Europese Batterij Recycle Week
Het is belangrijk dat batterijen niet in de natuur of in de gewone afvalbak terechtkomen. De zware metalen die in batterijen zitten zijn schadelijk voor het milieu en kunnen voor gezondheidsproblemen zorgen. Ook bevatten lege batterijen waardevolle stoffen die men kan hergebruiken om bijvoorbeeld een kaasschaaf of koekenpan van te maken. Het belang van gescheiden batterijeninzamelingen en recycling van batterijen wordt tijdens de European Battery Recycling Week (7-13 september) nog eens extra benadrukt.