afbeelding versterkt wereldsneeuwmandag

18 januari – Wereldsneeuwmandag | Winnie de Poeh Dag | Internationale Dag van de Italiaanse Keuken | Week van het Brood

Wereldsneeuwmandag

Wereldsneeuwmandag wordt jaarlijks op 18 januari gevierd. Waarom is voor Wereldsneeuwmandag gekozen voor de datum 18 januari? Vrij logische verklaring eigenlijk: de 8 ziet eruit als een sneeuwpop en de 1 lijkt op zijn/haar stok of bezem. Waarom januari? Meestal is het in januari koud genoeg om een sneeuwman te maken die even blijft staan. En in veel landen ligt er in januari een lekkere pak sneeuw, redelijk essentieel als je een sneeuwman of sneeuwvrouw wilt maken. Helaas pindakaas, in Nederland geen sneeuw. Alternatief: opblaassneeuwman.

Wist je trouwens dat in 2015 Sjeik Mohammed Saleh al-Munajjid uit Saoedi-Arabië een fatwa uitsprak over het bouwen van sneeuwpoppen? Hij zegt dat volgens de soennitische regels alleen Allah dingen met een ziel mag creëren. Daar ga ik niet over in discussie, weet daar te weinig van af. Maar ik kan toch wel met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid beweren dat een sneeuwman geen ziel heeft. Wat wel van de Sjeik mag is bijvoorbeeld een sneeuwbanaan of een sneeuwvliegtuig maken. Ook leuk maar niet op Wereldsneeuwmandag.

Wie heeft Wereldsneeuwmandag bedacht?

De verzamelaar Cornelius Graetz (Duitsland) kwam in 2009 met het idee op de proppen voor de
Wereldsneeuwmandag. “Het wereldwijd positieve beeld van de sneeuwman wil ik op deze dag inzetten voor sociale en leuke activiteiten.” Moeten wij Cornelius kennen? Moeten niet maar wellicht dat de fanatieke verzamelaars onder ons wel eens van hem gehoord hebben. Cornelius Graetz heeft namelijk jarenlang het wereldrecord grootste verzameling (4.000) ter wereld in handen gehad. Je kunt wel raden wat hij verzamelt, juist: sneeuwmannen.

De sneeuwman: een voorbeeld voor tolerantie

Graetz kwam op het idee voor deze dag vanwege de sympathieke persoonlijkheid die de sneeuwman is. De sneeuwman heeft geen politieke voorkeur of religieuze achtergrond, vooroordelen zijn hem vreemd. Niet alleen in Duitsland of in ons land, overal ter wereld waar je een sneeuwpop kan maken zijn deze “mannen” alom geliefd, bij jong en oud. Letterlijk zegt Graetz: “De sneeuwman overwint politieke en religieuze grenzen. Hij is geliefd bij oudere generaties en bij jongeren. Er is buiten de sneeuwman geen enkel figuur die wereldwijd zo geliefd is”.

Winnie de Poeh Dag

Naast Teddy Bear Dag moet Winnie de Poeh Dag wel één van de meest knuffelbare “dagen van” zijn denk ik. En dat we überhaupt Winnie de Poeh Dag kunnen vieren hebben we te danken aan de Britse schrijver A.A.Milne (18 januari 1882 – 31 januari 1956). Hij is de auteur van de verhalen over het wereldberoemde beertje Winnie de Poeh. Deze verhalen over Winnie de Poeh schreef hij voor zijn zoon Christopher Robin Milne (Janneman Robinson).

Het eerste boek over Winnie en zijn vrienden Knorretje, Teigetje en Iejoor verscheen op 14 oktober 1926. Wist je trouwens dat de vriendjes van Winnie de Poeh gebaseerd waren op het speelgoed van zoon Christopher? Winnie dankt zijn naam aan de populaire zwarte beer Winnipeg (voor intimi Winnie) uit de London Zoo. De zoon van Milne bezocht de beer vaak en noemde zijn eigen teddybeer naar haar en de achternaam Pooh komt van een zwaan die vader en zoon op vakantie gezien hadden.

Drie willekeurige uitspraken van Winnie de Poeh zijn:

  • je bent moediger dan je gelooft, sterker dan je lijkt, en slimmer dan je denkt
  • de dingen die me anders maken zijn de dingen die maken wie ik ben
  • een beetje rekening houden met anderen, een beetje aandacht voor anderen, dat maakt het verschil

We kunnen best nog wel wat leren van deze blije wijze dol op honing zijnde beer voor wie het leven simpel is.

Natuurlijk mogen we onderstaande week niet vergeten

Deel dit bericht