18 juni – Neurodiversity Pride Day | Sushi Dag | Dag van de Duurzame Gastronomie | Dag van het Jongerenwerk | European Development Days | Autistic Pride Day | Picknickdag | Paniekdag

2e editie Neurodiversity Pride Day

Wat houdt de Neurodiversity Pride Day in? Ik citeer het persbericht: “ In aansluiting op Pride initiatieven in Amerika en Engeland (Autistic Pride), wordt op 18 juni ook in Nederland de Neurodiversity Pride Day gevierd. Neurodiversiteit is het woord voor de variatie in breintypes. Mensen met een bijzonder brein (zoals bij Autisme, Ad(h)d, Tourette & Dyslexie) gebruiken deze dag om de aandacht te verschuiven naar de meerwaarde die zij brengen en de trots over de moedige keuze jezelf te zijn in een wereld die elke unieke vorm in een vierkant hokje wilt plaatsen. Er worden activiteiten georganiseerd in het hele land, om aandacht te vragen voor de meerwaarde van mensen met een neurologische variatie.”. Klik hier voor meer informatie.

10e editie Internationale Sushi Dag

In 2009 besloot Chris DeMay een sushi fan pagina op Facebook te beginnen. Al snel kreeg hij giga veel volgers en sinds dat jaar vieren we op 18 juni International Sushi Day. En het mooie is dat je op de Sushi Dag niets te hoeft herdenken, nergens bewust van moet worden, geen actie hoeft te voeren of iets te vieren. Het enige wat je mag doen op de Internationale Sushi Dag is zoveel sushi eten totdat je knapt.

Dag van de Duurzame Gastronomie

De aangesloten lidstaten vinden dat gastronomie een sterke verbindende factor is tussen bijvoorbeeld culturen, generaties, de natuur en consumenten. En dat maakt Dag van de Duurzame Gastronomie een onderdeel voor het behalen van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen 2030. De Dag van de Duurzame Gastronomie kan de motor zijn voor een meer duurzaam en verantwoord voedselsysteem, zonder verspilling.

Levensmiddelen etiketteren op herkomst

Voedingsproducten die gekoppeld zijn aan het land van oorsprong of de plaats van herkomst zijn economisch en sociaal gunstig voor het platteland en bevorderen duurzame ontwikkeling. Dergelijke producten hebben specifieke eigenschappen, kwaliteiten of naam die voortvloeien uit de geografische ligging. Wat ik niet wist is dat het vermelden van het land van herkomst verplicht is voor onder andere:

  • aardappelen, groenten en fruit
  • honing
  • olijfolie
  • vlees van varkens, vers, gekoeld of bevroren
  • vlees van schapen of van geiten, vers, gekoeld of bevroren
  • vlees van pluimvee, vers, gekoeld of bevroren
  • vlees van runderen

En wat mij ook is ontgaan is dat vanaf 1 april 2020 fabrikanten de herkomst van ingrediënten op het etiket van hun producten moeten vermelden wanneer het ingrediënt een andere herkomst heeft dan het product. Deze nieuwe wetgeving is klaarblijkelijk een aanvulling op de Food Information to Consumers regelgeving (FIC; Wet Voedselinformatie). Weer wat geleerd!

En verder vieren we vandaag nog:

Deel dit bericht