Demonstratie op de Dam
Vanmiddag begint om 13.00 de jaarlijkse anti-racisme demonstratie op de Dam in Amsterdam. Aangezien de Internationale Dag tegen Racisme dit jaar samen valt met de gemeenteraadsverkiezingen heeft Comité 21 maart, de organisator van de demonstratie, haar thema daar op aangepast. Zij kwamen met een manifest, getiteld: “Geen racisten in de gemeenteraden”. Deze titel werd ook als thema gekozen voor de demonstratie. Echter, juist vanwege dit gekozen thema trokken een aantal politieke partijen hun medewerking aan de demonstratie in. Dat was een reden voor het Comité om de centrale leuze te veranderen in “Geen racisme in de raden”. Juf Ank zou zeggen: Dat vinden wij niet raar. Dat vinden wij alleen maar heel bijzonder!
Arubadag (Dag van het Volkslied en de Vlag)
Op 18 maart 1976 kende Nederland Aruba het recht toe om zelfstandig te worden binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Op die datum werd de Arubaanse vlag voor de eerste keer officieel in gebruik genomen en klonk voor de eerste keer het Arubaanse volkslied “Aruba Dushi Tera”. Deze gebeurtenis wordt elk jaar feestelijk gevierd en staat in de agenda als Dia di Himno y Bandera. De in Nederland wonende, werkende of studerende Arubanen vieren Arubadag op 25 maart samen in De Broodfabriek te Rijswijk.
Awkward Moments Day
Dit is weer zo’n typische Amerikaanse “dag van”, die door een aantal klakkeloos wordt overgenomen. Maar ach, tis wel een grappige dag dus ik doe maar gewoon mee. Iedereen kent het wel, zo’n moment dat je het liefst door de grond wilt zakken. Een “awkward moment”, oftewel een gênante momentje. Mijn gênante momenten? Enthousiast zwaaien naar iemand die niet terug zwaait, een grap maken die niemand snapt, tegen een dichte schuifpui aanlopen en zo kan ik nog wel uren doorgaan. Ben erg benieuwd wat jou ergste gênante momentje is.
Wereld Volksverhalen en Fabels Week (18-24 maart)
Elk jaar wordt de derde week van maart gereserveerd voor de World Folktales and Fables Week. Een hele week besteed aan volksverhalen en fabels maar wat is nu precies een volksverhaal of fabel? Het voornaamste criterium voor een volksverhaal is dat het mondeling wordt doorverteld. Het maakt niet uit hoe oud het verhaal is, waar het vandaan komt en of het niet ook een rol speelt in de geschreven overlevering. Tot de volksverhalen behoren onder andere: de anekdote, de legende, de mop, de mythe, de sage, het sprookje, een exempel en de kwispel.
Een fabel is een korte, verzonnen vertelling die een zedenles aanschouwelijk voorstelt zoals bijvoorbeeld in de Fabels van La Fontaine.
Het samen lezen van volksverhalen en fabels is een pracht manier om kinderen te onderwijzen. De verhalen staan vol met sociale lessen. Kinderen horen bijvoorbeeld hoe het goede wint van het kwaad en hoe sluwheid en vindingrijkheid worden gebruikt om problemen op te lossen of een tegenstander te verslaan. Tis weer wat anders dan de computerspelletjes van tegenwoordig waarin gekozen wordt voor geweld om problemen op te lossen.