Europese Antibioticadag
Het thema van Antibioticadag 2016 is: Antibiotics. Use them wisely and never against colds and flu.
Door verkeerd en teveel gebruik van antibiotica zijn steeds meer bacteriën resistent tegen (ongevoelig voor) de werking ervan met als gevolg dat het aantal infecties door resistente bacteriën toeneemt. Het risico daarvan is dat ziektes, zoals longontsteking of blaasontsteking moeilijker of niet meer behandeld kunnen worden. Op de Europese Antibioticadag wordt in heel Europa aandacht gevraagd voor het verantwoord gebruik van antibiotica bij mens en dier.
Europese Stop Seksueel Misbruik van Kinderen Dag
Voor de tweede keer wordt de Europese Dag voor de Bescherming van Kinderen tegen Seksuele Uitbuiting en Seksueel Misbruik georganiseerd. Met deze Europese Dag wil de Raad van Europa het bewustzijn verhogen en het debat over de bescherming van kinderen tegen misbruik en uitbuiting aanwakkeren.
Wereld Vasectomie Dag
Er zijn mannen die alleen al bij het zien van het woord “vasectomie” een wegtrekkertje krijgen. Die denken dat hun “mannelijkheid” wordt aangetast, dat ze minder zin in seks krijgen, vinden vasectomie castratie, denken dat ze geen goede erectie meer kunnen krijgen en een ander gevoel bij het klaarkomen. Dat zijn maar een paar vooroordelen die er bestaan over vasectomie. Zoals zo vaak met vooroordelen blijken deze niet te kloppen. Vasectomie heeft geen invloed op de erectie of zin en plezier in seks. Ook het gevoel bij het klaarkomen blijft precies hetzelfde. Een vasectomie is een operatieve ingreep waarbij de zaadleiders worden onderbroken, bij castratie verliest je de teelballen. Toch wel een klein verschilletje, niet dan? Samenvattend, als er geen kinderwens (meer) is dan is vasectomie een beter en veiliger alternatief dan sterilisatie bij de vrouw of als vrouw hormoontabletten slikken.
Wil je meer informatie over World Vasectomy Day, klik hier.
Week van de Mediawijsheid
Thema 2016: Feit, Fake of Filter: Hoe word jij beïnvloed? Alle media (ook social media) beïnvloeden ons, zij schotelen ons nieuws voor dat door hun is geselecteerd en gefilterd. Dat geldt voor het nieuws op tv, het nieuws uit de krant of via het internet. je moet er maar op vertrouwen dat wat je te horen of te zien krijg ook de volledige waarheid is.
We kennen hoogstwaarschijnlijk allemaal wel dat filmpje waarin een Nederlandse vrouw zegt: “dat heb gestaan op Facebook”. Daar schrok ik eigenlijk best van, je mening en kijk op de wereld baseren op het nieuws wat je in je tijdlijn op Facebook voorbij ziet komen. Waar ik ook van schrik is het volgende: volgens een onderzoek van Pew Research Center 63 procent van de Amerikaanse Facebook en Twitter-gebruikers deze online platformen zien als een belangrijke nieuwsbron. En waarom schrikken ? Nieuws moet je checken om er zeker van te zijn dat het klopt en dat is nu precies wat Facebook bijvoorbeeld niet doet. O zo gevaarlijk!
Boerenkoolweek
Niet alleen in Nederland vinden ze boerenkool lekker hoor. Ook de Duitsers zijn er verzot op, zelfs zo erg dat in Kreis Kleve een hele week aan de krulkool gewijd wordt, de Grünkohl-Woche! Van 18 tot en met 25 november kun je in Kreis Kleve in 45 eetgelegenheden terecht om allerlei soorten gerechten met boerenkool te proeven. Wunderbar!