18 oktober – Europese dag tegen Mensenhandel | Wereld Menopauzedag

Europese dag tegen Mensenhandel

Sinds 2007 besteedt de Europese Unie met haar lidstaten op 18 oktober extra aandacht aan het bestrijden van mensenhandel, de vervolging van de daders, de bescherming en herdenken van de slachtoffers van mensenhandel. Ter gelegenheid van EU-dag tegen Mensenhandel 2018 staat op de agenda van het Europese Parlement een presentatie en gedachtewisseling over het onderzoek door het European Institute for Gender Equality (EIGE) over genderspecifieke maatregelen bij acties ter bestrijding van mensenhandel. In dit rapport worden de noodzakelijke aanbevelingen gedaan voor alle lidstaten. Enkele aanbevelingen zijn:

  • herken mensenhandel voor seksuele uitbuiting als geweld tegen vrouwen
  • zorg voor training over mensenhandel vanuit een genderperspectief
  • bevorder samenwerking tussen autoriteiten en leg partnerschappen vast
  • gegevensanalyse en onderzoek verbeteren

Wie zijn het vaakst slachtoffer van mensenhandel?

In de Europese Unie vallen de meeste slachtoffers van mensenhandel ten prooi aan seksuele uitbuiting. Vrouwen en meisjes zijn het vaakst slachtoffer, zij vertegenwoordigen 95% van alle geregistreerde slachtoffers. De meesten van hen komen uit Midden- en Oost-Europa. Dit is een vorm van gendergerelateerd geweld dat vraagt om genderspecifieke maatregelen.

Gendergerelateerd geweld is een vorm van geweld dat gericht is op vrouwen alleen maar omdat ze vrouw is. Hieronder vallen alle vormen van geweld (fysiek of seksueel) die psychologisch of economisch schade aanbrengen of zorgen voor ondraaglijk leed. Inclusief het dreigen met geweld, het dwingen tot seks en vrijheidsberoving.

Wereld Menopauzedag

Hoe je het ook wend of keert, elke vrouw komt vroeg of laat in de menopauze. Wereld Menopauzedag wil helpen om de kennis rondom de menopauze te vergroten. De campagne van 2018 concentreert zich op het seksueel welzijn na de menopauze. Na de menopauze is het niet ongebruikelijk dat vrouwen seksuele problemen ontwikkelen die van invloed kunnen zijn op hun relaties, geestelijke gezondheid, het sociaal functioneren en de kwaliteit van het leven. Seksuele klachten worden door psychologen officieel seksuele disfuncties (FSD) genoemd. Nu blijkt dat FSD veel voorkomt bij postmenopauzale vrouwen. Postmenopauze is de periode vanaf een jaar na de laatste menstruatie.

Seksuele problemen na de menopauze

  • geen of weinig zin hebben in seks of intiem contact
  • de vagina wordt minder snel vochtig
  • gemeenschap kan pijnlijk zijn
  • geen orgasme of pas na een lange tijd van seksuele stimulatie
  • penetratiestoornis

Denk niet dat je de enige bent, ik heb me laten vertellen dat ruim 40% van de postmenopauzale vrouwen kampt met seksuele problemen. Hormoonvervangende therapie (HRT) of vaginale smeermiddelen kunnen verbetering brengen maar het allerbelangrijkste is dat je dit onderwerp bespreekbaar maakt. Praat met je partner en/of huisarts!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.