Hartjesdag
Hartjesdag(en) werd tot 1942 gevierd, daarna werd het verboden door de Duitse bezetter. In 1997 pakte de Buurtvereniging Zeedijk de viering van Hartjesdag weer op, niet vanuit historisch oogpunt bezien maar ze wilde de wereld laten zien hoeveel er in hun buurt ten goede was veranderd.
Door de jaren heen is Hartjesdag weer een echte traditie geworden, het heeft zich ontwikkeld tot een Mokums carnaval waar duizenden bezoekers op af komen. Carnaval met een twist, mannen verkleden zich met veel gezellige toeters en bellen als vrouwen en vrouwen, met dito enthousiasme, verkleden zich als mannen.
Voor alle duidelijkheid, crossdressing heeft niets met seksuele voorkeur te maken. Een crossdresser draagt gewoon graag de kleren (make-up en accessoires) van de “tegenovergestelde” sekse, niets meer en niets minder!
Internationale Dag van de Orang-oetan
Het meest voor ons aansprekende slachtoffer van de palmolie-industrie is de orang-oetan. Door ontbossing en de aanleg van palmolieplantages verdwijnen in rap tempo gigantisch veel bomen, hierdoor wordt hun habitat steeds kleiner. Gevolg is dat hun aantal drastisch afneemt. De schuld ligt niet niet alleen bij ontbossing, de populaties staan vooral onder druk door de jacht. Op orang-oetans wordt gejaagd voor hun vlees of ze worden doodgeschoten als ze in contact komen met dorpsbewoners. Soms worden jonge dieren gevangen om als huisdier te worden verhandeld.
Om het tij te keren werd International Orangutan Day opgericht. Een dag die aandacht vraagt voor de bescherming van de orang-oetan en de regenwouden op Borneo en Sumatra.
De Rode Lijst
De orang-oetan heeft op de Rode Lijst het etiketje “ernstig bedreigd” gekregen. Volgens de laatste berekeningen van het IUCN ( Rode Lijst) leven er 14.613 orang-oetans op Sumatra en 104.700 op Borneo. Misschien denk je bij het zien van de aantallen: “dat zijn er nog genoeg”. Bedenk wel dat de gehele populatie van orang-oetans met ruim 60% is afgenomen. Voor de orang-oetans op Borneo geldt dat in de laatste 40 jaar hun aantal met meer dan 50% is afgenomen. Tijd voor actie. Stop met het kappen van het regenwoud!
Internationale dag van de Humanitaire hulp
Vandaag eren we alle humanitaire medewerkers die hun leven hebben verloren tijdens het verlenen van noodhulp. En eren we alle hulpverleners die onbaatzuchtig en met gevaar voor eigen leven zich blijven inzetten om slachtoffers van natuurrampen of gewapende conflicten te helpen ongeacht waar ze zijn en zonder discriminatie op grond van nationaliteit, geaardheid, religie, geslacht, ras of andere factoren.
Campagne van 2019
Dit jaar wordt speciaal stilgestaan bij de vrouwelijke hulpverleners en hun ongeëvenaarde inzet om van de wereld een betere plek te maken. De campagne van dit jaar gaat om de erkenning die vrouwelijke hulpverleners verdienen vanwege hun inzet als first responders maar ook bij vredesoperaties onder internationale recht. Vrouwelijke hulpverleners staan in het veld bekend om hun kracht en doorzettingsvermogen.
Wereld Fotografie Dag
World Photography Day gaat helemaal over het vieren van fotografie. Lijkt het je leuk om mee te doen aan World Photography Day 2019? Tis heel eenvoudig: deel je beste foto op Instagram en gebruik de hashtag #WorldPhotographyDay.