Internationale Dag tegen Homofobie in het Voetbal
Op 19 februari wordt wereldwijd aandacht geschonken aan Internationale Dag tegen Homofobie in het Voetbal. Deze dag herdenkt de geboortedag van Justin Fashanu. De eerste actieve Britse profvoetballer die in 1990 openlijk uit de kast kwam. Het uit de kast komen had grote gevolgen. Hij werd veroordeeld door de voetbalwereld én samenleving. Bij elke club waar hij nadien voetbalde maakten voetbal supporters hem het leven zuur, collega’s vielen over hem heen en zelfs zijn broer sprak zijn afkeer uit over de geaardheid van zijn broer. Uiteindelijk stopte hij door alle controverse in 1994 met voetbal en pleegde in 1998 zelfmoord na een schandaal van beschuldigingen van seksueel misbruik. Ik kan je de documentaire “Forbidden Games: The Justin Fashanu story” aanbevelen als je meer over zijn verhaal wilt weten.
Voetbal een inclusieve sport? Wat denk jij?
Dan moet je niet bij profvoetbal zijn. Want laten we eerlijk zijn. Hoeveel Nederlandse actieve profvoetballers ken jij die uit de kast zijn gekomen? Dat zijn er 0! John de Bever is nog altijd de enige profvoetballer in Nederland die openlijk homoseksueel was tijdens zijn carrière. Hij was een fenomenale zaalvoetballer die in de jaren negentig bij de beste van de wereld hoorde. In Nederland heeft John de Bever nog even bij Dordrecht ’90 gevoetbald en daarna nog 15 jaar in België. In de podcast De Schaduwspits heb je het verhaal kunnen horen van een anonieme Nederlandse profspeler. Zijn grootste angst om uit de kast te komen zijn de spreekkoren in de stadions en het op spel zetten van een carrière in het buitenland. Er is nog een lange weg te gaan naar een meer inclusieve sport en een veel tolerantere samenleving.
Internationale Dag van het Touwtrekken
Internationale Dag van het Touwtrekken is een dag waarop de positieve deugden van touwtrekken zoals teambuilding, samenwerking en eenheid bejubeld worden. Wie met deze internationale dag op de proppen is gekomen is onbekend. Net zo onbekend als wanneer en waar het touwtrekken exact vandaan komt. Dit doordat er geen bewijs is die een specifieke tijd en plaats in de geschiedenis aanwijst. Daardoor kan men niet met zekerheid zeggen in welk land het touwtrekken is ontstaan.
Dat touwtrekken tot één van de oudste sporten behoort blijkt wel uit het volgende. In Egypte zijn in het graf van Mereruka wandtekeningen gevonden van 2.500 jaar voor Chr.. Daarop staan twee jonge teams die, bij gebrek aan touw, de armen om elkaars middel geslagen houden en op die manier proberen hun tegenstanders over de streep te trekken.
Touwtrekken was niet alleen een teamsport
Volgens The Notes of Feng Yan werd touwtrekken (haak trekken → 牽 鉤) gedurende de 8e tot 5e eeuw voor Christus al door de militaire commandant van de staat Chu gebruikt om krijgers op te leiden. Er is ook archeologisch bewijs dat aantoont dat in de 12e eeuw touwtrekken ook populair was in India. Touwtrekken is niet alleen maar een teamsport, in verschillende landen bestond een man-tot-man-versie van touwtrekken.
Het touwtrekken is een Olympische Sport geweest
Aan het einde van de 19e eeuw was touwtrekken een sterk opkomende sport. In diezelfde periode (1890) zette Pierre de Coubertin zich in voor een herrijzenis van de Olympische Spelen. Hij bokste dat voor elkaar en zo zijn de moderne Olympische Spelen ontstaan. In het jaar 1896 werd voor het eerst de moderne OS georganiseerd. Omdat het Olympisch Comité op zoek ging naar sporten die olympisch waardig waren kwam het in die tijd razend populaire touwtrekken in het vizier.
In 1900 werd touwtrekken op de Olympische Spelen van Parijs één van de twintig sportdisciplines die dat jaar werden gehouden. Drie teams deden mee; de VS, een gezamenlijk Zweeds en Deens team en een Franse ploeg. Omdat het team van de VS zich moest terugtrekken werd de enige wedstrijd ook meteen de finale. Het gezamenlijk Zweeds en Deens team was de winnaar. In 1920 was er ook Nederlands succes. Het Nederlandse touwtrekkers team van de Arnhemse krachtsportvereniging Achilles pakte de zilveren medaille.
Na 5 keer verdween touwtrekken als Olympische Sport
Na de Spelen van 1920 was men van mening dat het aantal deelnemers aan de Olympische Spelen te groot was. Er werd besloten om het aantal medaille winnende evenementen met 30 te verminderen. Met deze ingreep werd het deelnemersveld ook verkleind. Probleem opgelost. Touwtrekken werd één van de slachtoffers. Het is nooit meer teruggekomen. De Tug of War International Federation doet zijn uiterste best om weer Olympische erkenning te krijgen. Voor het zover is hebben we de Wereldkampioenschappen Indoor en Outdoor nog. Alle twee dit jaar in Nederland. Helaas zijn de Indoor Wereldkampioenschappen in maart afgelast. Het WK (volwassenen en junioren) touwtrekken in de buitenlucht is van 15 tot en met zondag 18 september in Holten.
En dan hebben we nog 3 dagen die de moeite waard zijn.
- Bekentenis doen Dag (→ 5e dag in de Anti-Valentijnsweek)
- Dag van de Academies (BE)
- Wereld Pangolin Dag