afbeelding versterkt week van het hanschrift

19 januari – Week van het Handschrift | Nationale Popcorn Dag | Wereld Bloemen Dag | Orthodox Driekoningen | Wereld Kwark Dag | Dag van de Eerstelijn

Nationale Week van het Handschrift

Op 23 januari wordt de Internationale Dag van het Handschrift gevierd. Dus ik ben een paar dagen te vroeg zou je kunnen concluderen. En dat klopt. Echter, omdat Platform Handschriftontwikkeling sinds een aantal jaren de Week van het Handschrift in het leven heeft geroepen ben ik precies op tijd. De week begint namelijk vandaag en eindigt op 26 januari. En midden in de Week van het Handschrift valt de Internationale Dag van het Handschrift. Cirkeltje rond.

Wat schrijft gastblogger DS over Week van het Handschrift?

De 23e januari gaat terug op de geboortedag van de Amerikaan John Hancock (23.01 1737). Hij was staatsman en voorzitter van het Continental Congress. Met zijn duidelijke handtekening, die hij op 4 juli 1776 zette, ondertekende hij als eerste de Onafhankelijkheidsverklaring. Daarmee bevrijdde hij Amerika van de Engelse overheersing. Dus logisch dat de Amerikanen zijn geboortedag uitkozen voor een jaarlijks terugkerende National Handwriting Day (1977). Ook in ons land is Hancocks geboortedag aangegrepen om aandacht te geven aan het grote belang van handschrift. Steeds meer ervaring en onderzoek wijst uit hoe groot de invloed van het schrijven met de hand is. Denk bijvoorbeeld aan concentreren, onderscheiden van hoofd- en bijzaken, beter en langer onthouden.

Handschrift behoort tot ons cultureel erfgoed

Vanaf 2014 geeft het Platform Handschriftontwikkeling jaarlijks schrijfactiviteiten voor het primair onderwijs, steeds gebaseerd op een aansprekend motto. Vanaf 2018 is de Internationale Dag bij ons zelfs een Nationale Week van het Handschrift. Onvermeld mag zeker niet blijven, dat ‘handschrift’ op 23 november 2019 is bijgeschreven als cultureel erfgoed in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland.

Onthouden? Schrijf ’t op!

Elk jaar krijgt een ander motto. Ditmaal is gekozen voor het motto “Onthouden? Schrijf ’t op!”. Een zeer recent pleidooi daarvoor komt van Heleen de Bruijn in het artikel “Leren leren met een spiekbriefje” in het blad PrimaOnderwijs. Zij baseert zich op het “Handboek leren leren voor het voortgezet onderwijs – 5 krachtige leerprincipes vertaald naar de praktijk” van Inge Verstraete, specialist leren en gedrag. De schrijfactiviteiten voor de groepen 1-2, 3-4-5, 6-7-8 en onderbouw VO zijn gratis te downloaden van de website: handschriftontwikkeling.nl. Kortom: Onthouden? Schrijf ’t op! En vooral veel leerplezier!

Platform Handschriftontwikkeling/DS/13.01.22

Nationale Popcorn Dag

Je kunt kant & klare popcorn halen maar op Nationale Popcorn Dag maak je toch popcorn zelf? Hoe? Zet een grote pan (zonder deksel) op het vuur en bedek de bodem met een dun laagje olijfolie (kokosnootolie). Laat de olie goed heet worden maar niet walmen. Om te testen of de olie heet genoeg is kun je een paar maiskorrels in de pan doen. Draaien ze meteen hard rond dan is de olie heet genoeg. Leg daarna een laag gedroogde maïskorrels in de pan en doe de deksel op de pan. Schud vervolgens de pan zodat alle korrels met olie bedekt worden. Gooi niet te veel maïskorrels in de pan, want de korrels worden 7 tot 8 keer zo groot.

Laat ze rustig poppen en schuif de deksel een beetje schuin op de pan zodat de stoom kan ontsnappen. Schud de pan nog een keer. Zet het vuur uit als er geen maïskorrels meer poppen. Laat de deksel nog even op de pan zodat ook de laatste korrels popcorn kunnen worden.

Zout of zoet of…..?

Bestrooi voor een zoute variant de popcorn met een halve theelepel zout en schud de pan nog een goed. Voor zoete popcorn strooi je er een eetlepel poedersuiker over en schud je de pan. Dat zijn de twee meest bekende varianten maar wat dacht je van om er zeezout, peper, kerriepoeder en paprikapoeder over heen te strooien? Of ga voor de Mexicaanse popcorn variant. Nondeju, wâ lekker!

Nog steeds is er een dag die vanwege COVID-19 wordt verplaatst:

Deel dit bericht