Wereld Slaapdag
Als voorbereiding op het officiële begin van de lente wordt op de laatste vrijdag voor 21 maart Wereld Slaapdag (World Sleep Day) georganiseerd. Een jaarlijks terugkerend evenement bedoeld om mensen bewust te maken van het belang van een goede nachtrust. Slaapstoornissen kunnen grote gevolgen hebben op je sociale leven, het volgen van onderwijs of autorijden. Het thema van de 14e editie van Wereld Slaapdag sluit daar naadloos op aan.
Thema Slaapdag: Regelmatig slaapritme, gezonde toekomst.
De 2021 slogan benadrukt het belang en de voordelen van een regelmatig slaapritme. Studies hebben aangetoond dat op vaste tijden naar bed gaan en opstaan, zelfs in het weekend, geassocieerd wordt met een betere slaapkwaliteit. Dat geldt zowel bij jongeren, volwassenen, mensen van middelbare leeftijd als wel bij senioren. Regelmatige slapers hebben ook een beter humeur, beter vermogen tot concentreren en betere academische prestaties.
Internationale Voorleesdag
Na onze eigen Nationale Voorleesdagen jongstleden januari staat er voor vandaag de Internationale Voorleesdag (International Read To Me Day) op de agenda. Beiden dagen streven hetzelfde na; laten zien dat voorlezen niet alleen leuk is maar nuttig. Alleen de aanpak is anders. Bij de Internationale Voorleesdag worden kinderen aangemoedigd om de volwassenen uit hun directe omgeving eraan te herinneren om vaker voor te lezen.
Bij onze voorleesdagen zijn het de volwassenen die het voortouw nemen. Ongeacht wie wie aanspoort blijft overeind staan dat elke avond een kwartiertje voorlezen er voor zorgt dat je samen een heerlijk momentje hebt.
Samen herinneringen maken
Persoonlijk denk ik nog met een glimlach op mijn gezicht terug aan alle uurtjes die mijn moeder mij voorlas. Misschien een ideetje om in deze bijzonder tijden waarin we nu leven de kinderen wat meer voor te lezen? Maar voorlezen geeft meer dan mooie herinneringen alleen, je kind ontwikkelt bijvoorbeeld een grotere woordenschat, krijgt meer taalinzicht, leert beter concentreren en fantaseren en tot slot je kind zal betere lees- en leervaardigheden hebben dan kinderen aan wie niet is voorgelezen
Nationale Pannenkoekdag
In 2006 hebben Tefal en Koopmans in Nederland de Nationale Pannenkoekdag geïntroduceerd. Tefal en Koopmans koppelde een pracht actie aan deze dag; basisschoolleerlingen die voor ouderen pannenkoeken gaan bakken! Zo wordt op deze dag pannenkoeken eten een feest voor iedereen. Beide firma’s leveren naast de communicatie ook alle ingrediënten aan alle basisscholen die meedoen. Van pannenkoekpannen en pannenkoekmixen tot koksmutsen en tafelkleden.
Voor Nationale Pannenkoekdag 2021 is een coronaveilig alternatief bedacht: op vrijdag 19 maart bakken oudereninstellingen zelf pannenkoeken, terwijl kinderen voor versieringen en een vrolijke noot zorgen (buiten voor de instelling of digitaal).
De hamvraag: waar komt de pannenkoek vandaan?
De oorsprong ligt nog voor onze christelijke jaartelling. Slavische volkeren uit die tijd geloofde dat de wisseling van de seizoenen een strijd was tussen Jarilo, de God van onder andere de Lente, en de boze geesten van kou en duisternis. Ze geloofden dat ze Jarilo moesten helpen in zijn strijd tegen de winter. De pannenkoek symboliseerde voor hen de zon en door het eten van pannenkoeken geloofde ze dat ze de kracht, het licht en de warmte kregen van de zon.
We maken nu even een sprong in de tijd: in de middeleeuwen en de moderne christelijke periode werden vooral in Groot Brittannië en Australië pannenkoeken gebakken om eieren op te maken voordat het vasten voor Pasen begon. Want vroeger mocht je in de vastenperiode 40 dagen lang geen eieren, melk en vetten eten. Omdat het zonde was om etenswaar zomaar weg te gooien werden op de dinsdag voor Aswoensdag pannenkoeken gebakken. En zo is Pancake Day (Pannenkoekdag) ontstaan.
Eén van onderstaande dagen heeft programmering gewijzigd
- Internationale Klantendag
- Vaderdag in de regio Antwerpen (BE)
- Landelijke Sterrenkijkdagen (→ door avondklok wordt het in 2021 virtueel sterrenkijken)