2 februari – Vrouwendag op Maria-Lichtmis | Wereld Wetlands Dag

Vrouwendag op Maria-Lichtmis

De fanatieke tuinders onder ons zullen zeker weten dat het vandaag  “vrouwendag” is want traditioneel gezien is vrouwendag de dag waarop het voorbereidende werk voor de moestuin wordt gestart. Dus hop, die moestuin in!

Deze Vrouwendag moet je niet verwarren met de Internationale Vrouwendag die op 8 maart wordt gevierd. De vrouwendag die vandaag op de agenda staat ontleend haar naam aan het christelijke feest Maria-Lichtmis.

Maria-lichtmis

Eigenlijk heet Maria Lichtmis “de opdracht van Jezus in de Tempel”. Veertig dagen na de geboorte van Jezus Christus brachten zijn ouders, Maria en Jozef, hem naar de tempel om Hem aan God op te dragen.
Jezus werd “ een Licht voor de heidenen” genoemd, dat is ook waarom dit feest met veel (kaars)lichten werd gevierd. Al heel snel werd “de opdracht van Jezus in de Tempel” in de volksmond omgedoopt tot Maria-Lichtmis, vanwege al dat (kaars)licht.

Wat eten we vandaag?

Heel eerlijk gezegd had ik hier geen flauw idee van maar het schijnt gebruikelijk te zijn om op 2 februari pannenkoeken te eten. De reden hiervoor is dat men vroeger het overschot van de bloem wilde opmaken voor dat de nieuwe oogst er was en de beste manier om de bloem op te maken was om pannenkoeken te bakken.

In Frankrijk eten ze geen pannenkoeken vandaag maar crêpes daarom wordt 2 februari daar ook wel “Le Jour des Crêpes” ( Dag van de crêpes ) genoemd. In Mexico wordt op 2 februari tamales gegeten, klik hier voor een recept.

Wereld Wetlands Dag

Op 2 februari 1971 werd het internationaal verdrag ter bescherming van waterrijke natuurgebieden getekend, de Wetlandsconventie of Verdrag van Ramsar. De eerste viering van het Verdrag van Ramsar was in 1997 en kreeg de naam World Wetlands Day, de Wereld Wetlands Dag.
Nederland ratificeerde het verdrag in 1980 en zette toen 49 “natte gebieden” op de lijst, waaronder de duinen op Terschelling, het IJsselmeer, de Biesbosch en de Waddenzee. Nederland heeft in totaal 75 wetlands.

Anno 2016 hebben 169 landen het  Verdrag van Ramsar ondertekend, daardoor vallen nu 2.225 wetlands onder het verdrag met een totaal oppervlakte van ruim 214.500.000 hectare.
Nederland heeft in totaal 75 wetlands.

Wat is een Wetland?

De definitie van wetlands, zoals opgetekend in het Verdrag van Ramsar, luidt: ‘Waterrijke gebieden, moerassen, vennen, veen- of plasgebieden, natuurlijk of kunstmatig, blijvend of tijdelijk, met stilstaand of stromend water, zoet, brak of zout, met inbegrip van zeewater, waarvan de diepte bij eb niet meer is dan zes meter’.
Kustzones en rivierdelta’s vallen hier ook onder.

Feestelijk nieuwsfeitje: op 2 februari 2002 voltrok de burgemeester van Amsterdam, Job Cohen, het burgerlijk huwelijk tussen Máxima en Willem-Alexander.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.