afbeelding versterkt mentale gezondheid

2 maart – Wereld Tiener Mentale Gezondheid Dag

Wereld Tiener Mentale Gezondheid Dag

De Wereld Tiener Mentale Gezondheidsdag is een initiatief van Hollister, een Amerikaans kleding-, parfum- en cosmeticamerk die zich richt op de jongeren. Dit bedrijf is verantwoordelijk voor het Hollister Confidence Project. Een wereldwijd initiatief dat het hele jaar projecten lanceert die er voor zorgen dat tieners zich meer zelfverzekerd kunnen voelen in de wereld waarin ze leven.

Hollister Co. werkt dit jaar samen met de TikTok-sterren Charli D’Amelio, Dixie D’Amelio, Rebecca Black, Maggie Thurmon, Jack Wright, Zahra  en mentale welzijnspodcast Teenager Therapy. Zij gaan vooraf geselecteerde Amerikaanse middelbare scholieren verrassen met virtuele pop-up discussies over mentale welzijn. De TikTokkers zullen openhartig spreken over het onderwerp mentaal welzijn. Met als doel het gesprek over geestelijke gezondheid voor, met en tussen de Gen Z bespreekbaar te maken.

Generatie Z(oomer)

Hoe Hollister tot deze uitspraken kwam? Het bedrijf beroept zich onder andere op de uitkomsten van een onderzoek van de American Psychological Association. Daarin staat onder meer geschreven dat Gen Z de slechtste geestelijke gezondheid heeft van alle generaties die hen voorgingen. Wie zijn dat, Generatie Z? Dat zijn de opvolgers van de Millennials (1986-2000). In Generatie Z vallen de jongeren die geboren zijn tussen 2001 en 2015.

Heeft Generatie Z mentale gezondheidsproblemen?

Ja, dat hebben ze. Kan je aanraden om de uitkomsten van het rapport Volksgezondheid Toekomst Verkenning -2018 van het Ministerie van VWS te lezen. Een paar hoogtepunten uit dit rapport op een rijtje:

  • in de leeftijdsgroep 18-24 jaar lijdt 1 op de 15 (6.7%) aan een depressieve stoornis
  • verschillende soorten psychische problemen bij jongeren (11 t/m 16 jaar)
  • “ik moet… en ik mag niet fout kiezen” komt vaak na voren
  • stress door hoge studieschuld
  • weinig kans op een woning
  • onder druk staan door de eisen die ze zichzelf opleggen
  • niemand willen teleurstellen

Wat is de invloed van COVID 19 op de mentale gezondheid?

Dak- en thuislozen, ouderen, maar in het bijzonder de jeugd hebben het echt moeilijk door COVID-19, de lockdown en alle andere maatregelen. Angstgevoelens, meer stress en depressie nemen toe. Voor de ontwikkeling van het puberbrein is het belangrijk dat pubers kunnen experimenteren. Bijvoorbeeld stiekum een sigaretje roken, of een jointje, misschien wel een fles sterke drank achterover slaan. Dat wordt allemaal een beetje lastig als je thuis naast je ouders op de bank zit. Maar ook sociale contacten zijn nodig, en waar doe je die het meeste op als puber? Juist op school. Nu krijgen de kinderen online les. En waar moet je met je opspelende hormonen naar toe in de anderhalvemetersamenleving? Het ontdekken van je lichaam lijkt me lastig als je weet dat je moeder beneden zit.

Dus ik kan het me levendig voorstellen dat de adolescenten het zwaar hebben. Het gemis van je vrienden, je sportclub, zelfs school. Mocht je het mentaal niet meer trekken bel 0800-0113 of ga naar www.113.nl.

Deel dit bericht