Wereld Tonijn Dag
Het is niet de bedoeling dat je op Wereld Tonijn Dag een paar blikjes tonijn openrukt. De VN wil met Wereld Tonijn Dag dat we ons bewust worden van de cruciale rol die tonijn speelt bij duurzame ontwikkeling, voedselzekerheid, economische kansen en levensonderhoud van mensen over de hele wereld. De migrerende tonijnsoorten zijn goed voor 20 procent van de waarde van alle zeevisvangstvisserijen en meer dan acht procent van alle wereldwijd verhandelde zeevruchten.
Verduurzaming van de (tonijn)visserijsector is daarom ook noodzakelijk want een duurzaam opererende visserijsector zorgt ervoor dat wild gevangen vis een verantwoord onderdeel kan blijven van een gezonde maaltijd voor iedereen!
World Tuna Day bestond al in 2011
World Tuna Day werd in 2011 opgericht door de Partijen Overeenkomst van Nauru (PON). Een dag die in 2012 voor het eerst wereldwijd werd gevierd en in 2016 werd omarmd door de VN. De 55ste plenaire vergadering van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties besloot om vanaf 2017 2 mei als Wereld Tonijn Dag op de “dagen van” agenda te zetten. Hiermee kwam er een breder draagvlak om wetenschappelijke en technologische middelen in te zetten om de tonijnpopulatie te vergroten.
Wist je dat:
- de grootste tonijn ooit 6,4 meter lang was en 725 kilo woog?
- tonijnen een snelheid tot 75 km per uur kunnen bereiken?
- tonijnen meer dan 900 meter diep kunnen duiken?
- tonijnen 30 dagen nodig hebben om de Atlantische Oceaan over te steken?
Wat weet jij over de familie der makreelachtigen?
Mijn kennis over de tonijn blijft beperkt tot het blikje tonijn dat in de schappen van de supermarkt ligt dus werd het tijd om op onderzoek uit te gaan. Houd je vast, ik ga nu mijn opgedane kennis over de tonijn met je delen. Tonijn is de verzamelnaam voor maar liefst 40 soorten tonijn en tonijnachtigen die allen rondzwemmen in de Atlantische Oceaan, de Indische, de Stille Oceaan en in de Middellandse Zee. Wat bijzonder opmerkelijk is dat de tonijn warmbloedig is en roze vlees heeft, dit in tegenstelling tot haar soortgenoten.
De vis wordt duur betaald!
Wereldwijd is tonijn zeer gewild voor consumptie, zo gewild zelfs dat het sinds 2016 op de lijst van bedreigde diersoorten is terecht gekomen. Ondanks die ranking blijft de vraag naar tonijn ongekend hoog; meer dan 8% van de totale wereldwijde hoeveelheid gevangen vis blijkt tonijn te zijn. Wat maakt tonijn zo gewild? De vraag naar ingeblikte tonijn en haar aandeel in sushi- en sashimi-markt zijn daar debet aan. De Japanse sushi- en sashimi-markt gebruikt bij voorkeur het liefst blauwvintonijn. Dat er een prijs betaald wordt voor die voorkeur moge duidelijk zijn.
Wij, de consument, bepalen de markt. Zo ook de blikjes tonijn en sushi- en sashimi-markt. De eerste stap die we kunnen maken is af spreken om op Wereld Tonijn Dag geen blauwvintonijn te kopen. Kan beter zeggen: überhaupt geen blauwvintonijn meer kopen zolang deze vis met uitsterven wordt bedreigd. Deal?