2 mei – De Gekste Dag anno 2016

De eerste landelijke editie van “De Gekste Dag”

Het doel van De Gekste Dag was om geld in te zamelen en vrijwilligers te vinden die jongeren en ouderen die buiten de maatschappij staan een leuke tijd te bezorgen. Dat was in 2011 de insteek van de Nederlandse variant op de Red Nose Day. Vol enthousiasme werd er een 3 uur durende liveshow georganiseerd met medewerking van BNN en de Vara, theatermakers, muzikanten, cabaretiers en andere BN’ers.

Was het een succes? Nee! Slechts een half miljoen kijkers en niet meer dan € 260.000 opgehaald.

De Gekste Dag anno 2016

De kritieken op de liveshow waren niet mals, kijkers vonden dat de sketches tenenkrommend amateuristisch waren en de presentatie knullig. Dat had tot gevolg dat er in het jaar 2012 nog wel een editie van “De Gekste Dag” was maar dat er geen liveshow aan was gekoppeld. Vervolgens werd besloten om in het Amsterdamse Paradiso een slotavond te organiseren maar de meeste BN’ers gaven na het fiasco van 2011 niet thuis. In 2013 kwam deze goedbedoelde dag niet meer van de grond. De “Red Nose Day”, waarop “De Gekste Dag” was gebasseerd,  is daarentegen al sinds 1988  een groot succes in de USA en de UK.

In Appingedam werd op 9 april nog een “de gekste dag” door ASWA georganiseerd. Een dag die bedoeld was om geld in te zamelen voor mensen die het niet zo breed hebben. En verder? Verder is het stil……

Voor wie is “De Gekste Dag” bedoeld?

In ons land staan door armoede veel mensen buiten de maatschappij en dat resulteert in achtergestelde kinderen en ouderen die zitten te verpieteren achter de geraniums. Om deze kinderen en ouderen uit hun isolement te halen is geld nodig maar bovenal vrijwilligers die iets met hen willen ondernemen.
Zeggen dat je geen tijd hebt voor vrijwilligerswerk is een lulsmoes want als dé Nederlander gemiddeld 3,5 uur per dag bezig kan zijn met haar/zijn smartphone kan diezelfde Nederlander dan niet één uurtje vrijwilligerswerk per week doen?

De keiharde realiteit

Meer dan 1.200.000 mensen in Nederland leven onder de door het CBS genormeerde armoedeniveau. De helft daarvan verkeert volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in min of meer chronische armoede (drie jaar of langer).

Vergis je niet maar het zijn niet alleen mensen met een uitkering die te maken hebben met armoede ook zzp’ers en mensen met een parttimebaan of een nul-urencontract zitten vaak onder het armoedeniveau. Zelfs mensen met een betaalde baan zijn niet gevrijwaard van een leven zonder armoede.

Jammer dat “De Gekste Dag” nooit het succes heeft gekregen dat het verdiende. Volgend jaar een restart?

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.