Wereld Astmadag
Wereld Astmadag is een jaarlijks evenement dat sinds 1998 wordt georganiseerd door de Global Initiative for Asthma (GINA) en wordt ondersteund door het World Asthma Foundation. Wereld Astmadag is een dag met wereldwijd meer aandacht voor betere voorlichting over astma en het verbeteren van zorg, ondersteuning en behandelmogelijkheden voor mensen met astma.
Enkele feiten over astma:
- in Nederland hebben ongeveer 565.000 mensen astma
- de normale symptomen bij astma zijn hoesten, piepen, ademnood en druk op de borst
- astma kan personen van iedere leeftijd treffen en kan mettertijd veranderen
- astma (en COPD en hooikoorts) komt in Nederland vaker voor bij niet-westerse migranten
- luchtvervuiling en roken leidt bij duizenden kinderen en volwassen tot bronchitis en astma
Wat is het verschil tussen astma en COPD?
Astma en COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) zijn beide luchtwegaandoeningen, maar er zijn een aantal verschillen. Bij COPD zijn de luchtwegen vernauwd door beschadiging, zoals roken (belangrijkste risicofactor) of blootstelling aan kleine deeltjes zoals fijnstof.
Astma daarentegen is een chronische ontsteking van de luchtwegen waar nog geen echte oorzaak voor aan te wijzen is. Er zijn wel factoren die de kans op astma vergroten zoals wanneer je familie bent van een astmapatiënt, mensen die te vroeg zijn geboren of een laag geboortegewicht hebben en kinderen waarvan de moeder tijdens de zwangerschap rookt.
De levensverwachting scheelt behoorlijk; met astma kun je nog realtief zonder veel problemen oud worden, sterven aan COPD echter is een langdurig zwaar proces omdat op een gegeven moment de longfunctie zo slecht wordt dat het bloed niet op een normale wijze voldoende zuurstof uit de buitenlucht kan opnemen.
Internationale dag voor Tonijn
De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft tijdens de 55e plenaire vergadering (7-12-2016) besloten om 2 mei als Internationale dag van de Tonijn op de “dagen van” agenda te zetten. Niet opdat wij meer tonijn gaan eten maar dat we eens stilstaan bij de cruciale rol die deze bedreigde diersoort speelt in ons bestaan, ons ecosysteem, onze economie en ons nationaal inkomen. Natuurlijk met de mondiale duurzame ontwikkelingsagenda voor 2030 in ons achterhoofd.
Het was de eilandstaat Nauru die een resolutie introduceerde, in naam van de Eilandstaten in de Stille Oceaan. De resolutie geeft aan dat meer dan 80 landen actief zijn in de tonijnvisserij en dat er in de Indiase en de Stille Oceaan op grote schaal op tonijn wordt gevist. Veel landen zijn afhankelijk van tonijn omwille van voedselzekerheid en voeding, economische ontwikkeling, werkgelegenheid, overheidsinkomsten, levensonderhoud, hun cultuur en ontspanning.
Wist je dat:
- de grootste tonijn ooit 6,4 meter lang was en 725 kilo woog?
- tonijnen een snelheid van 100 km per uur kunnen bereiken?
- tonijnen meer dan 900 meter diep kunnen duiken?
- tonijnen 30 dagen nodig hebben om de Atlantische Oceaan over te steken?
PNA World Tuna Day Art and Talent Quest Winner 2017
CONGRATULATIONS to Singer/musician brother/sister duo RAYCHEL & RICHARD NARRUHN from FEDERATED STATES OF MICRONESIA who won the PNA WORLD TUNA DAY ART AND TALENT QUEST First Prize and $USD 3000 for their original composition “We Call Out to the World”. This is the first time musicians have won in the five-year history of the competition and also the first time family members have taken out the top prize! We are happy to profile this new talent on World Tuna Day.
Gepostet von PNA Tuna am Montag, 1. Mai 2017