Wereld Buideldiermiereneter Dag
Dat er op aarde miereneters zijn is mij niet ontgaan maar dat er ook gestreepte buideldiermiereneters rondlopen is toch echt nieuw voor me. Ze komen maar op 1 continent voor en dat is Australië. Daar noemen ze de buideldiermiereneter numbat of marsupial anteater.Als je de foto bekijkt lijkt het wel op een kruising tussen een dwerg kangoeroe en een gestreepte eekhoorn met een lange neus. Waarom het een buideldier wordt genoemd is voor mij een groot raadsel. Het beessie heeft nog eens geen buidel. Wat hij wel heeft is een lange plakkerige tong waarmee hij termieten oppakt.
Helaas gaat het niet goed met de kleine numbat
Helaas wordt de numbat met uitsterven bedreigd, de populatie is onder de 900 gezakt. Dat maakt World Numbat Day tot een speciale bewustwordingsdag voor het behoud van dit unieke West-Australisch zoogdiertje. Vroeger kwamen ze voor in heel Zuid-Australië, nu nog op een paar plekken in het zuidwesten van Australië. Wat de oorzaak is? Verlies van habitat en de komst van roofdieren zoals vossen en wilde katten.
Natuurwerkdag
De beweegrichtlijnen van het Kenniscentrum Sport geven aan dat volwassenen en ouderen 150 minuten (2,5 uur) per week moeten bewegen.In 2018 voldeed 47,1% van de Nederlanders van 18 jaar en ouder aan de beweegrichtlijnen. Wat is de Natuurwerkdag van vandaag dan een prachtige gelegenheid om in ieder geval vandaag meer te gaan bewegen. Jij samen met ruim 10.000 andere vrijwilligers de natuur in om je omgeving een opknapbeurt geven. Jong en oud, zij aan zij, kleinschalig onderhoudswerk doen zoals: knotten van wilgen, hakhout afzetten of een bosperceel dunnen. Heerlijk toch?
Wil je weten waar je kan meehelpen klik dan hier voor het complete overzicht en meld je aan. Er is altijd wel een activiteit in de buurt te vinden. Dus hijs je in je rubberlaarzen of bergschoenen en ga met meer dan 10.000 andere vrijwilligers aan de slag om de natuur een opknapbeurt te geven. Vergeet niet om een regenjas mee te nemen, de voorspelling is dat het bewolkt is en een regenbuitje tot de mogelijkheden behoort.
Kapladag
Iedere eerste zaterdag in november is het Kapladag. Maar wat is in hemelsnaam “kapla”? De naam Kapla blijkt een afkorting te zijn voor KabouterPLAnkjes. Dat zijn houten speelgoedblokjes waarmee je kunt bouwen. Het wereldrecord voor een kapla toren staat op 18,4 meter. Je bent daar wel even mee bezig (16 uur) en je moet beschikken over heel wat kabouterplankjes (9.834) maar dan heb je ook wel wat staan. Ben benieuwd wie vandaag de hoogste toren bouwt.
In eerste instantie is kapla-dag bedoeld voor kinderen maar de kapla-dummie zoals ik is ook welkom. Vandaag kun je op verschillende locaties in Nederland aan de gang met de stokjes. Ideaal educatief maar bovenal een leuk uitje voor iedereen.