World Communion Sunday
In de jaren ’30 was het niet allemaal rozengeur en maneschijn; dit waren de jaren van de Grote Depressie, de jaren dat het nazisme en fascisme spook door Europa waarde en de hele wereld bedreigde, de jaren dat mensen met angst en beven de toekomst tegemoet zagen. Juist in die onzekere periode (1933) kwam ene dr. Kerr, predikant in de Presbyteriaanse Kerk, met het idee voor een World Communion Sunday want per slot van rekening is het geloof de reddingsboei waaraan velen zich vastklampen in onzekere tijden.
In het begin verspreidde het concept van een World Communion Sunday zich maar langzaam, mensen besteden er niet veel aandacht aan. Pas tijdens de Tweede Wereldoorlog begon men de World Communion Sunday meer aandacht aan te geven. In een wereld die in brand staat zoeken mensen geruststelling en troost en dat vinden zij bij elkaar en in het geloof.
Werelddag voor Boerderijdieren
Werelddag voor Boerderijdieren (WDFA), opgericht in 1983, is een dag die bedoeld is om het onnodig lijden en slachten van dieren voor voedsel onder de aandacht te brengen. Niet voor niets valt deze dag op de geboortedag van vegetariër Mahatma Gandhi, hét symbool van geweldloosheid.
Wat wil men bereiken met deze dag? Een beter leven voor alle dieren en het promoten van een vegetarische of veganistische levensstijl.
Eet ik er een stukje vlees minder om?
Alleen al in Nederland worden elke dag voor de vlees-industrie gemiddeld 1.000 dieren per minuut gedood. Dat is op jaarbasis:
- 591,5 miljoen kippen
- 15,5 miljoen varkens
- 2 miljoen runderen
- 0,5 miljoen schapen
- 0,1 miljoen geiten
- ca. 10 miljoen kweekvissen
Als ik de beelden op tv zie of de berichten lees over de misstanden in de bio-industrie dan springen de tranen in mijn ogen. Eet ik er een stukje vlees minder om?
Internationale Dag van de Geweldloosheid
De Verenigde Naties riep op 16 juni 2007 Gandhi’s geboortedag uit tot Internationale Dag van de Geweldloosheid. Gandhi is het symbool van geweldloosheid geworden door zijn geweldloos verzet tegen de Britse overheersing.
Een bekend citaat van hem is: “Er zijn veel zaken waarvoor ik bereid ben te sterven, maar geen waarvoor ik bereid ben te doden”. Helaas gaat dit niet op voor iedereen, velen zijn bereid te doden uit naam van hun geloof of vanwege sociale of politieke doelen.
Wanneer leert de mens elkaar te respecteren en te waarderen? Dat zou een hoop zinloze doden schelen.