Goed, het is vandaag klaarblijkelijk de Internationale Dag van de Kokosnoot. Voordat ik aan een blog begin te schrijven probeer ik zoveel mogelijk over het onderwerp te lezen. Wat mij opviel bij het “kokosnoot” onderwerp is dat de voor- en tegenstanders van het gebruik van kokos, kokosolie of kokosvet, over elkaar hun buitelen om de voor- of tegens te benadrukken al dan niet zwaaiend met de uitslagen van wetenschappelijken onderzoeken.
Het is voor mij niet mogelijk om een oordeel te vellen of conclusies te trekken of de kokosnoot, en alle haar toepassingen, gezond is of niet omdat ik geen wetenschapper ben. Dat laat ik liever over aan mensen die er verstand van hebben. Wel denk ik, als je kokos in welke vorm dan ook gebruikt en je voelt je er goed bij dan moet je het zeker blijven gebruiken. Maar net zo als met zo veel dingen….gebruik het met mate!
Kokosnoot is geen noot
Wat wij in de supermarkt of toko aantreffen is niet de kokosnoot (klapper) die uit de kokospalm valt. Als een kokosnoot geoogst wordt dan zit er nog een groene of gele bast omheen. Als je deze bast er afhaalt dan zie je een groene kokosnoot, de “jonge kokosnoot”. Deze “jonge kokosnoot” is dus de onrijpe vrucht. Als je de groene kokosnoot een tijdje laat liggen om te rijpen dan gaat hij bruin verkleuren en komen er haartjes op de schil, en dit is wat wij een “verse kokosnoot” noemen.
Een kokosnoot is de steenvrucht van de kokospalm; met het kokoswater en het kokosvlees voedt de steenvrucht zich. Andere bekende steenvruchten zijn: pruimen, kersen, perziken en abrikozen, avocado’s, olijven, dadels, mango’s en sommige notensoorten.
Wist je dat?
Elk jaar vallen er maar liefst 150 dodelijke slachtoffers door vallende kokosnoten; door aanvallen van haaien slechts 8 tot 12 doden. Mijn tip voor je tropische vakantie? Ga niet onder een kokospalm je middagdutje houden.
Kokosolie of kokosvet
Twee namen voor hetzelfde product maar omdat het pas vloeibaar wordt op ongeveer 25 graden zou je normaal gesproken in niet tropische landen altijd “kokosvet” op het etiket moeten zetten.
En dat is meteen de verklaring dat het ook kokosolie wordt genoemd aangezien het in tropische gebieden ietsie warmer is en het daardoor dáár vloeibaar is.
Ben je op zoek naar de beste ( virgin ) kokosolie, let dan op de volgende punten:
1) het moet 100% biologisch zijn
2) koudgeperst ( extra virgin/vierge )
3) niet ontgeurd ( dus niet bewerkt )
4) ongeraffineerd
5) de olie is grijs-wit van kleur
6) in glas verpakt in plaats van in plastic of kunststof
Wat zijn de gezondheidsvoordelen kokosolie?
Er worden vele voordelen genoemd, ik zal enkele voorbeelden noemen: kokosolie is ontstekingsremmend, heeft een anti-bacteriele werking, bevordert gewichtsverlies, versterkt het immuunsysteem, bevat veel anti-oxidanten en het laurinezuur uit kokosolie kan bacterieen, virussen en schimmels doden.
Er zijn geen officiële bewijzen dat kokosolie gezond is en daarom heeft de Europese Voedselveiligheidsorganisatie (EFSA) ook nog geen gezondheidsclaims over kokosolie goedgekeurd.
Een gedachte over “2 september – Internationale Dag van de Kokosnoot”