20 juli – Moonwalk Dag | Internationale Schaakdag

Moonwalk Dag

De Moonwalk Dag heeft niets te maken met het dansloopje dat door Michael Jackson in 1983 tijdens een televisiespecial ter gelegenheid van het vijfentwintigjarig jubileum van het Motown-platenlabel populair is gemaakt. We wisten niet wat we zagen en dachten dat de Moonwalk van MJ een super orgineel idee was.

Hoe orgineel was de Moonalk van MJ?

Met de kennis van nu moet ik hier echt op terug komen. Het was niet (de choreograaf van) MJ die met het idee op de proppen kwam voor een dansje van “zie mij eens lekker lopen in de ruimte zonder dat er zwaartekracht is”. In een Betty Boop talkartoon uit 1932 wordt het nummer Minnie the Moocher van de Amerikaanse jazzzanger en bigbandleider Cab Calloway verwerkt. Als je naar het filmpje kijkt zie je al een beetje de contouren van een moonwalk (heet eigenlijk backslide) te voorschijn komen. Maar het wordt helemaal een “eyeopener” als je kijkt naar het filmpje uit 1955 waarin Bill Bailey tapdanst op de instrumentale versie van “The World is waiting for Sunrise”.

Maanwandeling

Als de dag van gister kan ik me de landing en de eerste stappen van een mens op de maan herinneren. Het was 20 juli 1969 en Apollo 11was geland op de maan en na enkele uren wachten en voorbereidingen treffen klom Neil Armstrong uit de Appolo 11 en zette om (Houston tijd) 21.56 uur de eerste stappen op de maan (in Nederland inmiddels de maandagmorgen van de 21e juli, 03.56 uur). Armstrong sprak de woorden uit: “One small stepp for man, one giant leap for mankind” en plaatste de Amerikaanse vlag met 50 sterren op de maan.

In mijn herinnering zat ik samen met mijn ouders aan de buis gekluisterd om de eerste maanlanding live te volgen maar nu ik het tijdstip van 03.56 zie staan kan ik me niet voorstellen dat ik als 6-jarig meisje midden in nacht in mijn pyjamaatje televisie aan het kijken was. Het zal wel een herhaling zijn geweest. 😉

Internationale Schaakdag

Sinds 1966 wordt op 20 juli de Internationale Schaakdag gevierd. Deze datum is bewust gekozen omdat op 20 juli 1924 de Internationale Schaakfederatie (FIDE) werd opgericht. UNESCO kwam met het idee voor deze internationale dag om de schaaksport te stimuleren.

FIDE organiseert voor deze dag wereldwijd professionele en amateur schaaktoernooien, seminars en lezingen om de meest intelligente sport van alle sporten te promoten.

En wie heeft het dat bedacht dan?

Niet de Egyptenaren, niet de Grieken en ook niet de Chinezen hebben het schaakspel bedacht. Over het algemeen wordt aangenomen dat het schaakspel in de zesde eeuw in Oost Perzië (nu Noord-India) is ontstaan, het spel werd toen Chaturanga genoemd. Chaturanga wordt in het algemeen gezien als de voorloper van zowel het moderne westerse schaakspel alsook van het Chinese Xiangqi. Chaturanga wordt nu nog steeds in India gepeeld.

Verschillende versies van het spel verspreidden zich in oostelijke richting China en Japan (daar heetten het Shantranj) en in westelijke richting de Arabische wereld. In de 11e eeuw drong het “schaakspel” Europa binnen. Leuk weetje: waarschijnlijk hebben de Vikingen een belangrijke rol gespeeld met de verspreiding van het spel in Europa omdat de oudste Europese vondsten van schaakstukken langs de kusten was.
 

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.