afbeelding versterkt internationale tennisdag

20 juni – Internationale Tennisdag | Dag van de Huishoudhulp (BE) | Dag van de Schoonmaker (BE) | Wereld Productiviteitsdag | Wereldvluchtelingendag | Neem je Kat mee naar het Werk | Neem je Huisdier mee naar het Werk Week

Internationale Tennisdag

Waarom werd in 2014 voor 20 juni gekozen als Internationale Tennisdag? Niet vanwege een iconisch Grand Slam gebeuren of de geboortedag van één of andere tennisheld(in). Je gaat dit echt niet verwachten. Deze datum voor Internationale Tennisdag werd gekozen omdat op die dag de Eed van de Tennisbaan werd afgelegd. En nee, ik houd je niet voor de gek. Op 20 juni 1789 werd door bijna 600 mensen op een tennisbaan in de buurt van het Paleis van Versailles een eed afgelegd. Dit staat in de geschiedboeken genoemd als Eed van de Tennisbaan. Een belangrijke dag in de Franse geschiedenis.

Maar vandaag had net zo goed de Internationale Kaatsbaandag genoemd kunnen worden. Het is maar net hoe je Jeu de paume interpreteert. Of als een Franse balsport waaruit het tennis is ontstaan, of als de plek waar het kaatsspel werd gespeeld.

De link tussen de Eed en de Franse Revolutie

De Eed van de Tennisbaan wordt algemeen beschouwd als de eerste aanzet tot de Franse Revolutie. En dat is bijzonder. Zal in het kort uitleggen waarom: de derde stand was in de Franse Staten-Generaal altijd ondergeschikt aan de andere twee standen, de geestelijkheid en de adel. In 1789 stemden de vertegenwoordigers van deze standen niet in met het voorstel van de koning om de belastingen te verhogen. Er was al een hoop ontevredenheid bij de derde stand (boeren en burgers) en doordat er ook nog eens ruzie tussen de standen uitbrak kwam de derde stand in actie.

Assemblée Nationale

Op 17 juni vormden zij een eigen Nationale Vergadering (Assemblée nationale). Door dit te doen wilden zij overeenstemming bereiken over een nieuwe grondwet voor Frankrijk. Dat en andere zaken zinde de Koning niet en hij besloot om de vertegenwoordigers van de derde stand niet meer bij de vergadering toe te laten. Ik was er niet bij maar ik kan me zo voorstellen dat de derde stand al stampvoetend de vergadering verliet. Ergo, er moest een andere vergaderruimte worden gezocht, de tennisbaan werd gekozen. Om de onderlinge broederschap en hun opgerichte Nationale Vergadering kracht bij te zetten werd gezworen dat zij nooit uiteen zou gaan en wanneer de omstandigheden dat vereisten bijeen blijven komen. Net zolang tot de grondwet van het koninkrijk op solide fundamenten is opgesteld.

Waarom was er zoveel onvrede bij de derde stand?

Er zijn legio redenen aan te wijzen. Ik pik er drie uit:

  • armoede onder het volk
  • de uitgaven van het koningspaar
  • geen inspraak in het bestuur

Er was niet alleen armoede door de hoge belastingen, er heerste ook een hongersnood bij de boeren en burgers. In 1788-1789 mislukten de oogsten door hagel- en regenbuien. Hierdoor steeg de prijs van meel gigantisch. Uiteindelijk kostte een brood 80% van het dagloon van een arbeider. Belastingen en honger, dat is olie op het vuur. Dan hebben we nog de buitensporige levensstijl van het koningspaar en geen inspraak. Tja de perfecte ingrediënten voor een revolutie.

Op Tennisdag de tennisbaan op of de barricades?

Het eerste punt, armoede onder het volk, spreekt erg tot de verbeelding. Kijk naar de tijd waarin wij leven. Mensen kunnen niet meer het hoofd boven water houden door de idioot stijgende prijzen. Energierekeningen kunnen niet meer betaald worden, autorijden wordt haast onmogelijk. Of het in onze tijd tot een revolutie komt? Overeenkomsten zijn er zeker.

(bron: examenoverzicht.nl)

Natuurlijk mogen we deze dagen ook niet vergeten:

Deel dit bericht