8e editie Dutch Technology Week
De Nederlandse hightechindustrie is de afgelopen twintig jaar twee maal zo snel gegroeid als de gehele Nederlandse economie bij elkaar. Met dit in het achterhoofd kun je gerust stellen dat de hightech industrie één van de belangrijkste sectoren voor de Nederlandse economie is. En als ik denk aan de meest succesvolle hightechindustrie dan ploppen er meteen 4 bedrijven omhoog; ASML ( chipmachines), Philips ( MRI-scanners), Lely (melkrobots) en de autobandenmachines van de VMI Group. Op deze bedrijven en legio andere mogen we trots zijn. Dat vinden de desbetreffende bedrijven, overheid en kennisinstellingen ook en dat is de reden voor het organiseren van de Dutch Technology Week.
Wat is het doel van de Dutch Technology Week?
Het versterken van de Nederlandse hightech sector door middel van:
- successen van de Nederlandse hightech sector in beeld te brengen
- enthousiasme over en trots op de Nederlandse hightech sector te bevorderen
- verwondering over technologie te bewerkstelligen
- bewustzijn te creëren dat ondernemerschap, vakmanschap, creativiteit en denkkracht essentieel zijn voor deze sector
- keuze voor de sector via studie en/of beroep te stimuleren.
Om bovenstaande doelen te realiseren worden er van 20 tot en met 25 mei ruim 50 events georganiseerd.
Internationale Kleurzinstoornissen Dag
Om goed kleuren te zien gebruiken we 3 kleuren, namelijk rood, groen enblauw. Wat is dan een kleurzinstoornis? Kleurzin is het vermogen kleuren te zien en te onderscheiden, plak er stoornis achter en dan heb je een afwijking. Wie krijgen een kleurzinstoornis? Een kleurzinstoornis is meestal een erfelijk bepaalde afwijking die voorkomt bij 1 op de 12 mannen en bij 1 op 250 vrouwen. Slechts in enkele gevallen is de stoornis het gevolg van een oogziekte zoals een oogzenuw- of netvlies- aandoening. Op Blue Cone Monochromacy International Awareness Day wordt aandacht gevraagd voor deze aandoening.
Waar heb je precies last van?
Het overgrote deel van de mensen met een kleurzinstoornis hebben moeite om rood en groen uit elkaar te houden. Er zijn 3 kleurzinstoornissen te onderscheiden:
- deuteranomalie (groen-zwakte)
- protanomalie (rood-zwakte)
- tritanomalie (blauw-zwakte)
Verminderd zicht voor groen komt het meest voor (5%), dan verminderd zicht voor rood (1%), roodblindheid (1%) en groenblindheid (1%). Stoornis in blauwzicht en volledige kleurenblindheid komen zeer zelden voor.
Mag een treinmachinist een kleurzinstoornis hebben?
In het dagelijks leven zul je weinig hinder ondervinden van je kleurzinstoornis. Echter er zijn een aantal beroepen te bedenken waarbij het niet handig is als je er één hebt. En zul je ook niet door de medische keuring komen. Afijn, het antwoord op de eerder gestelde vraag is nee. Voor een aantal opleidingen en beroepen worden mensen met een kleurzinstoornisniet aangenomen, zoals treinmachinist politieagent, piloot, grondwerker in verontreinigde grond en brandweerman.