Wereld Bijen Dag
Je zult je misschien afvragen waarom voor Wereld Bijen Dag voor de datum 20 mei gekozen. Sowieso is de maand mei een bijzondere maand voor honingbijen en andere wilde bijensoorten. De (honing)bijtjes zijn deze maand ontzettend actief en produceren hierdoor volop voorjaarshoning. Maar goed, dat verklaart nog niet de datum van 20 mei. Lees verder en het mysterie wordt opgelost. Op 20 mei is de Sloveense imker Anton Janša (1734–1773) geboren. Deze man wordt gezien als de pionier van de moderne bijenteelt, en een groot expert op dit gebied. Hij was zeker niet de enige expert. Andere bekende bijenteeltexperts zijn onder meer Peter Pavel Glavar, Anton Žnideršič en Janez Anton Scopoli.
De Oostenrijkse keizerin Maria Theresa benoemde Anton Janša tot leraar in de bijenteelt aan het Habsburgse hof in Wenen. Hij werd al voor zijn dood in 1773 bekend. Na 1775 moesten alle door het rijk aangewezen bijenteeltonderwijzers hun vak onderwijzen in overeenstemming met zijn leringen en methoden.
Waarom zijn bijen zo belangrijk voor ons voortbestaan?
We zijn voor ons voortbestaan afhankelijk van alle bijtjes en andere bestuivers, zoals vlinders, vleermuizen en kolibries. Waarom? Mondiaal gezien zijn bijna 90% van alle wildbloeiende plantensoorten geheel of gedeeltelijk afhankelijk van bestuiving door dieren. Net zoals meer dan 75% van alle voedselgewassen en 35% van de landbouwgrond.
Bestuivers dragen niet alleen rechtstreeks bij aan de voedselzekerheid, maar zijn ook essentieel voor het behoud van de biodiversiteit. Een wereld zonder bijen zou een wereld zijn zonder fruit, groenten, noten en zaden. Met andere woorden: zonder de bij drinken jij en ik bijvoorbeeld geen koffie meer en eten we ook geen appels of aardbeien. Het initiatief voor een World Bee Day is afkomstig van de imkerverenigingen in Slovenië.
Fotowedstrijd op Wereld Bijen Dag
De Bijenstichting nodigt iedereen uit om vandaag bijen te fotograferen.
Het maakt niet uit wat voor soort bijen; honingbijen, hommels of solitaire bijen, alle soorten mogen! Onder de deelnemers worden mooie prijzen verloot;
- de mooiste solitaire bijen foto wint een Basisgids Wilde bijen
- mooiste honingbijen foto wint Duurzaam tuinieren
- de mooiste hommel foto wint Bijen & Hommels verrassend vlakbij
Hoe doe je mee?
Plaats op Instagram jouw eigen bijen foto (honingbij, hommel of solitaire bij) in je stories. Zet bij je foto @bijenstichting, #worldbeedayNL en #WBDfotowedstrijd. Heb je geen Instagram maar wel Facebook dan kun je meedoen door onder het bericht van de Bijenstichting over de fotowedstrijd op Facebook jouw foto van een bij (honingbij, hommel of solitaire bij) te zetten.