afbeelding versterkt transgender dag

20 november – Internationale Transgender Gedenkdag | Boerenkoolweek | Dag van de Ondernemer | Europese Hiv-testweek | Internationale Kinderrechtendag | Universele Kinderdag | Afrika Industrialisatie Dag

Internationale Transgender Gedenkdag

De Internationale Transgender Gedenkdag (Transgender Day of Remembrance) werd voor het eerst in 1999 georganiseerd door transgenderadvocaat Gwendolyn Ann Smith. De Transgender Gedenkdag is in het leven geroepen om degenen te herdenken die zijn omgekomen door anti-transgender haatgevoelens of vooroordelen. Om precies te zijn op 20 november herdenken we alle slachtoffers die gevallen zijn tussen 20 november vorig jaar tot 19 november van de huidige TdoR.

Aanleiding voor deze dag was de brute moord op Rita Hester in 1998, een transgender. Haar moord was de reden dat men een jaar later op 20 november in San Fransico een wake bij kaarslicht hield en met “Remembering our Deads” een online project begon. Dit ter nagedachtenis aan Rita Hester en alle andere slachtoffers.

Trans Murder Monitoring

Op Transgender Day of Remembrance (TdoR) publiceert het Transrespect versus Transphobia Worldwide (TvT) een overzicht gebaseerd op de gegevens van de Trans Murder Monitoring. Het overzicht laat zien dat tussen1 oktober 2019 en 30 september 2020 in totaal 350 transgenders en gendergerelateerde mensen zijn vermoord. Dat komt neer op een stijging van 6% ten opzichte van 2019. Het merendeel van de moorden vond plaats in Brazilië (152), Mexico (57) en de Verenigde Staten (28). Uit TDoR 2020-gegevens blijkt verder dat:

  • 11 transgenders zijn vermoord in Europa; 50% waren migranten
  • 82% van alle geregistreerde moorden plaatsvonden in Midden- en Zuid-Amerika; 43% in Brazilië
  • de gemiddelde leeftijd van de vermoorde personen 31 jaar is; de jongste was 15 jaar oud

Nationale Transgender Gedenkdag

Door de ons welbekende oorzaak wordt de Nationale Transgender Gedenkdag dit jaar een online gebeuren in de vorm van Facebook-evenementen en via YouTube. Den Haag houdt het bij een postercampagne. Raadpleeg de plaatselijke COC afdeling voor meer informatie over een Transgender Gedenkdag bij jou in de buurt.

Boerenkoolweek

Niet alleen in Nederland vinden ze boerenkool lekker hoor. Ook de Duitsers zijn er verzot op, zelfs zo erg dat in Kreis Kleve een hele week aan de krulkool gewijd wordt, de Grünkohl-Woche! Van 20 tot en met 27 november kun je in Kreis Kleve in meer dan 20 eetgelegenheden terecht om allerlei soorten boerenkoolgerechten te proeven. Wunderbar!

Nationale Boerenkooldag

In 2015 riepen Albert Heijn en Koninklijke Verzet 24 oktober uit tot Nationale Boerenkooldag. Met deze dag wordt de oer-Hollandse groente in het zonnetje gezet en worden wij Nederlanders aangespoord om meer groente te eten. Het verhaal dat op 24 oktober 1641 ene Geertruida van Staelre ‘s nachts enkele stronken boerenkool uit een Spaanse legerkamp zou hebben gestolen waardoor het boerenkooldorp Warmenhuizen stand kon houden kan naar het rijk der fabelen worden gezonden. Het is een leuk verhaaltje over het ontstaan van boerenkooldag, maar berust niet op feiten.

Oorsprong boerenkool

Bladkolen, zoals boerenkool, zijn afkomstig uit Klein Azië. Het schijnt dat rond 600 voor Christus de boerenkool naar Europa is gebracht door Keltische nomaden. Pas rond 400 v. Chr. wordt in Griekenland een kroesbladige kool beschreven die later bij de Romeinen als bladkool bekend wordt. Zij noemden hem brassica oleracea sabellica en verspreidden hem over Europa. Boerenkool was een populaire groente die door de boeren in de middeleeuwen volop werd geteeld en gegeten. Dus het is geen groente wiens oorsprong in Nederland ligt.

En dit staat ook nog op de (inter)nationale agenda vermeld

Deel dit bericht