Het ontstaan van Hartjesdag
Wanneer Hartjesdag is ontstaan weet men niet precies maar van oorsprong vierde men Hartjesdag op de derde maandag van augustus in de steden Haarlem, Bloemendaal en bepaalde delen van Amsterdam. Sommige geloven dat Hartjesdag een voortzetting is van Hertusdag, een Germaans oogstfeest. Andere denken dat Hartjesdag of Hertjesdag in de Middeleeuwen is ontstaan. Op Hertjesdag mocht het gewone volk uit de omgeving van Haarlem op herten jagen, wat normaal gesproken aan de adel was voorbehouden. Het wild wat geschoten was werd op straat gebraden en opgegeten. Al met al een gedenkwaardige dag!
Hartjesdag. Van en voor de buurt.
Hartjesdag(en) werd tot 1942 gevierd, daarna werd het verboden door de Duitse bezetter. In 1997 pakte de Buurtvereniging Zeedijk de viering van Hartjesdag(en) weer op, niet vanuit historisch oogpunt bezien maar ze wilde de wereld laten zien hoeveel er in de buurt ten goede was veranderd.
Hartjesdag(en) is weer een echte traditie geworden, het heeft zich ontwikkeld tot een Mokums carnaval waar duizenden bezoekers op af komen. Carnaval met een twist want, mannen verkleden zich met veel opsmuk als vrouwen en vrouwen verkleden zich als mannen. Je ziet mensen prachtig verkleed rondlopen, van heel ingetogen tot heel uitbundig.
Voor alle duidelijkheid, crossdressing heeft niets met seksuele voorkeur te maken. Een crossdresser draagt gewoon graag de kleren (make-up en accessoires) van de “tegenovergestelde” sekse, niets meer en niets minder!
Wat is er nog meer te doen?
Van 11.00 – 14.00 is er de Buurtbrunch voor genodigden, om 13.00 is de officiële opening van Hartjesdag met een Drakendans en het Zeedijkkoor gooit de kelen los. Vanaf 14.00 flaneren de Hartjes en Queens over de Zeedijk om de jury te imponeren, prijsuitreiking is om 18.00 bij Café ’t Mandje. En na de prijsuitreiking gaat dan eindelijk het straatfeest los. Voor de niet feestbeesten onderons, van 14.00 tot 22.00 kun je de Zeedijkmarkt bezoeken.
Werelddag van de Ondernemers
Elk jaar wordt op 21 augustus World Entrepreneurs’ Day (WED) gehouden. Het doel van deze werelddag is om mensen te vertellen wat ondernemerschap, innovatie en leiderschap precies inhoudt. WED is de dag van de oprichters, managers, producenten, aannemers, industriëlen, innovators, bestuurders, ontwerpers en producenten onder ons.Voor elk bedrijf biedt Werelddag van de Ondernemers natuurlijk een mooie gelegenheid om het entrepreneurship in het zonnetje te zetten maar ook om kennis en expertise over de bühne te brengen. Het is de perfecte dag om mensen aan te moedigen een bedrijf te beginnen.
Op 17 november wordt voor de tweede keer de Nederlandse “Dag van de Ondernemer” georganiseerd.