Lelijke Truien Dag
Sinds 2012 is het de traditie om op de derde donderdag van januari om zonder schroom je aller lelijkste trui aan te trekken en dat vol enthousiasme te delen op sociale media. En dat hebben we 7 jaar op een rij massaal gedaan, maar de initiatiefnemers van Dag van de Lelijke Trui hebben besloten om met deze dag te stoppen. Op 30 november 2018 stond op hun facebookpagina dit bericht te lezen: WE STOPPEN ER MEE! Wat ooit begon als een ludieke grap groeide uit tot iets waarbij we steeds meer werk kregen om alles bij te houden. Die puf is er niet meer. Het was een lastige beslissing, maar dit maakt nu tijd vrij voor andere dingen. Wie weet… We hopen echter dat jullie blijven shinen in die lelijke truien! Hou um recht! KEEP THE LELIJKE TRUIEN ALIVE! Op welk tijdstip van het jaar dan ook…
Internationale Knuffeldag
In een covid-19 vrije wereld is knuffelen met een lelijke trui aan en je joggingbroek aan toch wel het hoogste wat je vandaag zou kunnen bereiken. Toch? Natuurlijk mag je achter de voordeur van je eigen woning gerust met je partner en/of kinderen dit in de praktijk brengen. Er is nog geen knuffelverbod. Dat is ook het oorspronkelijke idee achter knuffeldag, vaker knuffelen met familie en vrienden. Leuke bijkomstigheid: als we iemand een knuffel geven, komt het gelukshormoon oxytocine vrij. Dit knuffelhormoon verhoogt het gevoel van verbondenheid, vermindert stress en maakt je tevredener en kalmer.
De voordelen van knuffelen/omhelzen:
- omhelzingen verlichten stress! De cortisolgehaltes worden hierdoor lager (cortisol=stresshormoon)
- knuffels geven is voor baby’s net zo onontbeerlijk als water en voedsel
- een knuffel per dag houdt de dokter weg! de thymusklier wordt gestimuleerd (aanmaak witte bloedcellen)
- een knuffelend hart is een gezond hart! (betere doorbloeding en lagere cortisolgehaltes)
stellen die elkaar veel knuffelen hebben een hoger oxytocinegehalte
Internationale Joggingbroek Dag
Vroeguh dachten veel mensen dat het juist de minder financieel bedeelden, de sloddervossen en/of de ietwat te volle dames en/of heren degene waren die de godganse dag in een al dan niet schone joggingbroek rondliepen of op de bank tv keken of aan het gamen waren. En dat vooroordeel werd nog eens lekker gevoed en versterkt door designgoeroe Karl Lagerfeld met zijn uitspraak: “Sweatpants are a sign of defeat. You lost control of your life so you bought some sweatpants.” Letterlijk vertaald: “Joggingbroeken zijn een teken dat je hebt opgegeven. Je hebt de controle over je leven verloren en daarom maar een joggingbroek gekocht.”
Zo dacht hij er over tot dat Kanye West en modellen zoals Pamela Reif de (designer) joggingbroek hip maakte. Nu ziet hij geld in het ontwerpen van designers joggingbroeken en is zijn vooroordeel als sneeuw voor de zon verdwenen.
Wie heeft de joggingbroek bedacht?
Dat was Émile Camuset, oprichter van het Franse sportmerk Le Coq Sportif. Al in 1920 verkocht hij eenvoudige gebreide jerseybroeken die bedoeld waren voor atleten om ook als het koud was buiten te kunnen trainen. De voorloper van onze huidige joggingbroek evolueerde in der loop der tijd tot een heus hip modedingetje. Eerst verguisd nu omarmd. Zo zie je maar wat tijd met vooroordelen kan doen. Lang leve Joggingbroek Dag.
Deze dagen staan ook nog op het to-do lijstje van vandaag:
Vanwege covid-19 is deze dag aangepast qua invulling (of afgelast):
- Dag van het Leerlingenvervoer (→ uitgesteld tot later in het jaar)