Internationale Yogadag
De ontwerpresolutie die leidde tot Internationale Yogadag werd voorgesteld door India, en goedgekeurd door een recordaantal van 175 lidstaten. Het voorstel werd voor het eerst geïntroduceerd door premier Narendra Modi. In zijn toespraak tijdens de opening van de 69e zitting van de Algemene Vergadering, zei hij: “Yoga is een geschenk van onschatbare waarde uit onze oude traditie. Yoga belichaamt eenheid van lichaam en geest, denken en handelen. Een holistische benadering [die] waardevol is voor onze gezondheid en ons welzijn. Het gaat niet alleen over lichaamsbeweging; tis een manier om het gevoel van eenheid met jezelf, de wereld en de natuur te ontdekken.” De Verenigde Naties erkenden de universele aantrekkingskracht ervan en riepen op 11 december 2014 (bij resolutie 69/131) 21 juni uit tot de Internationale Yogadag. De dag heeft als doel om wereldwijd bekendheid te geven aan de vele voordelen van het beoefenen hiervan.
Wat is de essentie van yoga?
Yoga is een oude fysieke, mentale en spirituele beoefening die zijn oorsprong vindt in India. Het woord yoga komt uit het Sanskriet. Het betekent samenvoegen of verenigen, wat de vereniging van lichaam en bewustzijn symboliseert. Tegenwoordig wordt het in verschillende vormen over de hele wereld beoefend en blijft het in populariteit groeien.
De essentie van yoga is balans. Niet alleen balans in het lichaam of die tussen geest en lichaam, maar ook balans in de menselijke relatie met de wereld. Het benadrukt tevens de waarden van mindfulness, gematigdheid, discipline en doorzettingsvermogen. Wanneer toegepast op gemeenschappen en samenlevingen, biedt yoga een pad naar duurzaam leven. Mensen over de hele wereld omarmden yoga tijdens de pandemie. Niet alleen om gezond te blijven, ook om sociaal isolement en depressie te bestrijden. Yoga kan namelijk een belangrijk instrument zijn in de collectieve zoektocht van de mensheid naar een duurzame levensstijl. Het thema, Yoga for Humanity, ligt in het verlengde hiervan.
Wat zijn de gevolgen van lichamelijke inactiviteit?
In de resolutie staat onder meer te lezen hoe belangrijk het is dat mensen gezonde keuzes maken en dito levensstijlen er op na houden willen ze in goede gezondheid kunnen leven. Met dit in het achterhoofd heeft de Wereldgezondheidsorganisatie bij haar lidstaten op aangedrongen hun burgers te helpen de lichamelijke inactiviteit te verminderen. Waarom? Omdat lichamelijke inactiviteit tot de top tien behoort van belangrijkste doodsoorzaken. En een belangrijke risicofactor is voor niet-overdraagbare ziekten, zoals hart- en vaatziekten, kanker en diabetes.
Maar yoga is meer dan een fysieke activiteit. “Yoga cultiveert de manieren om een evenwichtige houding in het dagelijks leven te behouden en schenkt vaardigheid in het uitvoeren van iemands acties.”, aldus een van de belangrijkste yogaleraren ter wereld, wijlen B.K.S. Iyengar. De Michelangelo van de yoga.
WHO lanceert app voor Internationale Yogadag
De Wereldgezondheidsorganisatie heeft in samenwerking met de Indiase regering WHO mYoga gelanceerd. Dat is een yoga-app om mensen te helpen actief en gezond te blijven. De app bevat een verzameling video’s en audiobestanden om yoga te onderwijzen en te begeleiden, en is een gebruiksvriendelijke en gratis tool voor zowel mensen die voor het eerst yoga proberen, als voor degenen die al regelmatig yoga beoefenen. De app is ontwikkeld door BeHe@lthy BeMobile, een gezamenlijk initiatief van de Wereldgezondheidsorganisatie en de International Telecommunication Union.
Op de langste dag van het jaar staan ze elkaar te verdringen:
- Nationale Toplessdag
- Start zomer (langste dag)
- Nationale Dag van Lange Mensen (→ geen activiteit meer sinds 2020)
=================================================== - Internationale Dag van de Viering van de Zonnewende
- Wereld Giraffendag
- Wereldhumanismedag
- Wereld ALS Dag
- Wereld Hydrografie Dag
- Werelddag van Wereldvrede en Gebed
- Ga Skateboarden Dag
- Internationale T-Shirt Dag
- Atheïst Solidariteitsdag
- Fête de la Musique (→ Wereld Muziek Dag)
- Wereldhanddrukdag
- Migraine-solidariteitsdag
==================================================== - Europese Ontwikkelingsdagen (→ 21-22 juni)