22 april – Landelijke Zaaidag | Dag van de Aarde

Landelijke Zaaidag voor Bijen en Vlinders

De Bijenstichting roept op Landelijke Zaaidag particulieren, gemeenten, agrariërs, scholen en andere grondbezitters op om bloemstroken met drachtplanten aan te leggen zodat er één oase van bloemen voor de bijen en andere bestuivende insecten ontstaat. Al deze bloemen zorgen voor een groter en gevarieerder stuifmeelaanbod waardoor er meer voedsel is voor de bijen en ze worden er nog vitaler door ook. Om zichtbaar te maken waar er gezaaid is op Landelijke Zaaidag kun je dit formulier invullen.

De Bijenstichting zet zich al jaren in voor de bescherming van bijen en dan voornamelijk wilde bijen, honingbijen en hommels. Omdat de meeste van ons te weinig weten over het wezenlijke belang van bijen voor ons voortbestaan wordt er natuurlijk ook veel voorlichting gegeven.

Zet wat vaker de bloemetjes buiten!

Ongeveer een derde van alle gewassen op aarde is voor hun bestuiving afhankelijk van bijen. Wat als de bijen zouden uitsterven, wat houdt dat in voor de wereld? Een wereld zonder bijen zou een wereld zijn zonder fruit, groenten, noten en zaden. Met andere woorden: zonder de bij drinken jij en ik bijvoorbeeld geen koffie meer en eten we ook geen appels of aardbeien. Is dat niet dé reden om je tuin of balkon op te fleuren?

Dag van de Aarde

De Dag van de Aarde (Earth Day) is uitgegroeid tot een wereldwijd evenement waarbij in bijna 200 landen activiteiten worden georganiseerd voor Moeder Aarde. Klik hier voor activiteiten in Nederland. Het internationale thema van de Dag van de Aarde 2018 is “Plastic Vervuiling Stoppen”. Een verrekt serieus thema als je bedenkt dat in onze oceanen en zeeën steeds meer plastic afval drijft. Als we zo doorgaan dan zal er in 2050 meer plastic in de oceanen zijn dan vissen. Duikbrevet halen kan dus van mijn  bucketlist af. 😉

Het ontstaan van Earth Day

Het is 1970, de hoogtij dagen van de Flower Power tijd en het jaar waarin Jimi Hendrix overleed, de Beatles hun laatste album uitbrachten en de single “Bridge over Troubled Water” van Simon & Garfunkel verscheen. Hevige protesten tegen de oorlog in Vietnam waren aan de orde van de dag. In datzelfde jaar werd op 22 april ook de eerste Dag van de Aarde, Earth Day georganiseerd.

We gaan een jaar terug, het is 1969 en in dat jaar vond er een grote olieramp voor de kust van Californië bij de plaats Santa Barbara. Miljoenen liters olie vloeiden de zee in, dit was voor Senator Gaylord Nelson letterlijk de druppel die de emmer liet overlopen.

In die tijd organiseerde studenten op hun campus zogenaamde “teach-in’s” om medestudenten voor te lichten over de Vietnam oorlog en te mobiliseren voor demonstraties. Deze methode was zeer succesvol en Gaylord Nelson besloot om een nationale teach-in te organiseren voor het milieu om zodoende de problematiek rond lucht- en waterverontreiniging op de politieke agenda te krijgen. Zijn idee werd landelijk opgepakt met als resultaat dat er op 22 april 1970 twintig miljoen Amerikanen de straat opgingen om te demonstreren voor een gezonde en duurzame leefomgeving.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.