Wereld Denkdag
Sinds 1926 staat Denkdag (Engels: World Thinking Day ) in het teken van vriendschap, belangenbehartiging en fondsenwerving voor 10 miljoen meiden.
De datum 22 februari is niet willekeurig gekozen, deze dag is de geboortedag van Robert Baden-Powell (de oprichter van de scoutingbeweging) en toevalligerwijze ook de geboortedag van zijn vrouw Olave Baden-Powell. Beiden hebben veel voor de internationale scoutingbeweging betekent en het kiezen van hun geboortedag is ook een eerbetoon aan beiden.
Baden-Powelldag (Engels: Founders’ Day)
Wereldwijd wordt de Baden-Powelldag op 22 februari gevierd binnen de internationale scoutingbeweging. Oorspronkelijk was de Baden-Powelldag een feestdag voor de jongens scouting. Wanneer deze dag precies ontstaan is valt niet meer te achterhalen.
Thema Wereld Denkdag 2016
Elk jaar heeft een ander thema en het thema voor 2016 is: Connect ( maak contact ). Je kunt op verschillende manier invulling geven aan dit thema:
- Maak contact met jezelf: als we niet de tijd nemen om contact te maken met onszelf en te begrijpen wat we nodig hebben om gelukkig en vol vertrouwen te zijn zullen we nooit in staat zijn om het verschil te maken in het leven van andere mensen.
- Contact houden met vrienden: contact is vriendschap en vriendschap is geluk! Wanneer ben je een goede vriend? Als je contact blijft houden met iemand waar je omgeeft. Maar maak ook nieuwe vrienden en investeer in vriendschappen die belangrijk voor je zijn.
- Maak contact met de wereld: kijk verder dan je neus lang is!
- Maak contact, deel en vier! deel je belevenissen/foto’s op social media met #Denkdag of #WTD2016
In Nederland worden beiden dagen niet echt uitbundig gevierd.
Europese Dag Van Het Slachtoffer
Op 19 februari heeft Slachtofferhulp Nederland ter gelegenheid van de Europese Dag van het Slachtoffer een symposium gehouden met het thema: Hulp en herstel na een ramp of aanslag – de vijf pijlers van de nafase.
Slachtofferhulp Nederland pleit voor een zogenaamd “één-loket-benadering” na een aanslag, grootschalige calamiteiten of rampen. Op dit moment kom je als slachtoffer in aanraking met veel verschillende overheidsdiensten en instanties. Doordat je niet bij één instantie ( één-loket) terecht kan word je, voor je gevoel, van het kastje naar de muur gestuurd.
De vijf pijlers van de nafase.
Voordat de vraag wat de vijf pijlers zijn beantwoord kan worden moet duidelijk zijn wat er wordt bedoeld met “nafase”. Met “nafase” bedoelt Slachtofferhulp Nederland de periode na de inzet van hulpdiensten vanuit de regionale of landelijke crisisorganisaties. De vijf pijlers zijn:
- eenduidige informatie,
- erkenning,
- immateriële hulp en steun,
- financieel herstel en
- genoegdoening
Het lijkt mij een goed initiatief om de complexe weg die slachtoffers nu moeten af leggen te vereenvoudigen.