22 juli – Tilburgse Kermis | Pi-benaderingsdag |   Via Gladiola

De Tilburgse Kermis 2016

De grootste kermis van de Benelux gaat vandaag van start en duurt tot en met 31 juli. Heel het Tilburgse centrum staat 10 dagen lang in het teken van de 447ste Tilburgse Kermis. De drukst bezochte dag van de Tilburgse Kermis is de Roze Maandag op 25 juli, het grootste homo-emancipatie evenement van Nederland.

Even een tip voor de spaarzame Nederlanders onder ons; in de officiële Tilburgse kermiskrant zitten kermis(kortings-)bonnen. Interesse? Klik hier.

Waarom is het vandaag Pi-benaderingsdag

Zoals je de Pi-dag op 14 maart hebt en de Tau-dag op 28 juni zo heb je dus op 22 juli de Pi-benaderingsdag
(Pi Approxination Day). Waarom vandaag? Naar het laat aanzien was, de grootste wiskundige van de oudheid en natuurkundige, Archimedes van Syracuse (287-212 voor Christus) de eerste die het gelukt was om een redelijke nauwkeurige benadering van pi te geven. Hij berekende dat de waarde van pi tussen 3,140845 (223/71) < pi (p) <3,142857 l (22/7) lag. Als je de breuk 22/7 als datumnotatie ziet dan kom je uit op 22 juli.

Wanneer is pi ondekt?

Die vraag kwam bij mij omhoog en bij elke vraag hoort natuurlijk een antwoord. Klaarblijkelijk is het getal pi door niemand bedacht, maar heeft zich over de eeuwen ontwikkeld. De eerste die bezig waren om de oppervlakte van een cirkel uit te rekenen (pi) waren de Babyloniërs daarna kwamen:

  • in 1650 voor Chr. de Egyptische priester Ahmose
  • ook in de bijbel (rond 950 v.Chr.) wordt pi uitgerekend (2 Kronieken 4:2 en 1 Koningen 7 vers 23)
  • Archimedes
  • 480 voor Chr. brak de Chinees Zu Chongzhi zijn hoofd over hoeveel pi is
  • in het Indiase tijdperk (500 voor Chr.) was het Aryabhata
  • in 1427 na Christus was het in Arabische wereld de wiskundige Al-Kashi
  • de Fransman François Viète (1593 na Chr.) gebruikte de Archimedes methode om pi te berekenen
  • in 1596 na Chr. was het de Duitser L. van Ceulen die pi tot op 35 decimalen achter de komma wist te berekenen

(bron: pi geschiedenis )

Door de eeuwen heen is men bezig om pi op zoveel mogelijk decimalen achter de komma te berekenen. Dankzij de computer is het vandaag de dag makkelijker om het aantal decimalen achter de komma tot in de biljoenen uit te rekenen. Op 8 oktober 2014 vestigde een 27-jarige Californische man, die alleen bekend is onder de naam “houkouonchi“, een nieuw wereldrecord dankzij het y-chruncher softwareprogramma. Het wereldrecord staat op 13.3 biljoen cijfers achter de komma.

Via Gladiola

De laatste dag van de Nijmeegse Vierdaagse is aangebroken en wat een prestatie hebben de lopers dit jaar geleverd! Beste mensen, geniet van die laatste meters op de Via Gladiola en zing uit volle borst……
 

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.