Internationale Selfie Dag
Als je denkt dat ik me vergis en deze dag gisteren was zal ik je uitleggen waarom het vandaag Internationale Selfie Dag is. Als je de Amerikaanse “dagen van” kalender volgt dan kun je zien dat het gisteren hun National Selfie Day was. Volgens internationalselfieday.net valt International Selfie Day altijd de dag ná National Selfie Day. International Selfie Day is in 2019 bedacht en gelanceerd door SelfieElate team. Zij zijn gespecialiseerd in de zogenaamde selfie-generatie.
Met de freemium (free & premium) mobiele app voor glocal (global & local) gebruik streeft het team ernaar om een speciale ruimte en plek voor alle selfie-enthousiastelingen en influencers te creëren. Waarom? Omdat het nooit te laat is om te genieten van een selfie. Dus neem ze, deel ze, geniet ervan.
Week van de Teek
Vandaag wordt de Week van de Teek afgetrapt met een online webinair waarin tekenexperts je bijpraten over de teek in relatie tot het werk in het bos en de natuur. Als je nu bij jezelf denkt “week van de teek is toch altijd in het voorjaar?”. Dan klopt dat maar, daar heb je het weer, door de coronacrisis werd de themaweek uitgesteld. Dit jaar concentreert de Week van de Teek zich op iedereen die in het groen werkt. Zij lopen gedurende het tekenseizoen (april-oktober) een hoger risico op een tekenbeet en daardoor een verhoogde kans op de ziekte van Lyme. Controleren op teken blijft van belang.
Maar vergis je niet, teken kunnen het hele jaar door actief zijn mits de temperatuur boven de 5° tot 10° C komt. De meeste kans op een tekenbeet blijkt juni te zijn volgens Tekenradar. Op tekenradar.nl kun je ook de tiendaagse verwachting van het activiteitsniveau van de teek!
Werk je in het groen? Registreeer je tekenbeet op stigas.nl!
Je kan je tekenbeet online registreren op stigas.nl. Wat wil Stigas van je weten? Slechts 4 dingen:
- waar op het lichaam
- waar in Nederland
- bij welke werkzaamheden
- en in welk jaargetijde er een (verhoogd) risico is op tekenbeten
Hoe meer mensen zich melden, hoe meer inzicht men krijgt over het hoe en waar. Met deze kennis kunnen er (betere) preventieve maatregelen worden genomen. Word je ziek na besmetting van een tekenbeet tijdens je werk? Dan is er van een beroepsziekte. Kijk hier voor meer info over beroepsziekten.
De teek is een smerige profiteur!
De teek is voor zijn portie bloed afhankelijk van een gastheer omdat de teek een parasiet is. De definitie van parasiet is: een levensvorm die zich ten koste van een ander organisme waarmee hij samenleeft in stand houdt en vermenigvuldigt. De makkelijke uitleg: de teek is een klaploper, een profiteur!
De besmette teek als overbrenger van ziekten
De meest bekende ziekte die wordt veroorzaakt door een geïnfecteerde teek is de ziekte van Lyme. Bij diersoorten komt de ziekte van Lyme het vaakst voor bij honden en paarden. Maar niet alleen de ziekte van Lyme kan voorkomen als ziekteverwekker. Niet alleen de hond of andere huisdieren ook het paard en runderen zijn geschikte gastheren. Vergeet niet alle andere in het wild levende dieren, waaronder zoogdieren zoals een egeltje maar ook vogels en reptielen. En natuurlijk wij, de mens! Zeg maar de hele club van gewervelde dieren.
Bij honden zijn de drie meest voorkomende teek gerelateerde ziektes:
- Ziekte van Lyme – acute symptomen zijn; sloomheid en koorts
- Babesiose – enkele ziekteverschijnselen zijn: kortademigheid, traagheid en rode urine
- Ehrlichia – een paar eerste symptomen zijn: rillingen, gebrek aan eetlust en koorts
Als je deze symptomen terugziet bij je hond, aarzel dan niet en ga naar de dierenarts voordat het te laat is!