60 jaar Boomfeestdag: 22 maart 2017
De eerste Nationale Boomfeestdag kwam tot stand als reactie op alarmerende berichten van de Voedsel- en Landbouworganisatie (Food and Agriculture Organization, FAO) van de Verenigde Naties over de verstrekkende negatieve gevolgen door wereldwijde grootschalige ontbossing. Professor G. Houtzagers (what’s in a name 😉 ) was de initiator voor een Nederlandse Boomplantdag. Op 10 april 1957 was het zo dan ver: de eerste Nationale Boomplantdag (nu Boomfeestdag) werd gevierd. In Park Berg en Bos van de gemeente Apeldoorn planten die dag 1.605 Apeldoornse schoolkinderen uit de 6e klas bomen op de eerste Boomfeestdag in Nederland.
Wie is Boomfeest-Hoofdstad 2017?
Elk jaar is een andere gemeente gastheer van de Nationale Boomfeestdag. Dit jaar is het de beurt aan Maastricht, zij mogen zich Boomfeest-Hoofdstad 2017 noemen! Om dat te vieren zal Maastricht vandaag het centrum zijn van veel activiteiten. In de planning zit:
- dat Maastricht de “Intentieverklaring One Tree Per Child” zal tekenen
- dat 500 kinderen op 79 locaties bomen planten
- een kinderbomendebat (One Tree Per Child) en een bomenmusical (De Klagende Klankentapper)
- dat 28 ambassadeurs uit de EU-lidstaten samen met kinderen van het United World College bomen planten
- dat de eerste bomen van het project Groene Loper vandaag worden geplant
Thema 2017: “Bomen Verbinden”
Dit thema is gekozen omdat het dit jaar 25 jaar geleden is dat het verdrag van Maastricht getekend werd en de Europese Unie een feit werd. Voor sommige een feest voor andere een ramp, maar dit terzijde. Het thema verwijst ook naar de partnersteden waarmee vele gemeenten verbonden zijn. Maastricht heeft bijvoorbeeld een jumelage (stedenband) met Koblenz in Duitsland. Vanwege het thema zullen kinderen uit de jumelage-gemeente in veel gemeenten aanwezig zijn.
Grote Rekendag
Op de Grote Rekendag worden kinderen met allerlei activiteiten gestimuleerd om onderzoekend te leren rekenen. Dit gebeurt niet enkel door middel van simpel delen en vermenigvuldigen. De Grote Rekendag is een dag waarop alle basisscholen in Nederland en Vlaanderen de kans krijgen met uitdagende opdrachten aan de slag te gaan. Het thema van de15e editie is: “Meten, bewegen en construeren”, en draait om de wiskundige geletterdheid.
Wereld Waterdag
Het doel van de Wereld Waterdag is om de aandacht te vragen voor het belang van zoetwater en te pleiten voor het duurzaam beheer van zoetwatervoorraden. Water is namelijk de belangrijkste bouwsteen van het leven. En het is meer dan alleen om je dorst te lessen of je gezondheid te beschermen; water is ook van vitaal belang voor het scheppen van banen en het ondersteunen van de economische, sociale en menselijke ontwikkeling.
Sponsorloop Wandelen voor Water
Wij vinden het maar heel gewoon dat er schoon en veilig drinkwater uit de kraan komt, helaas is dat niet overal in de wereld het geval. Soms moeten kinderen kilometers lopen om aan drinkwater te komen dat dan ook nog vaak niet schoon en veilig is. Om onze kinderen te laten ervaren wat hun leeftijdsgenootjes uit ontwikkelingslanden moeten doen om dagelijks aan water te komen organiseert Aqua 4 all en haar partnerorganisaties jaarlijks de sponsorloop “wandelen voor water”. Concreet houdt dat in dat Nederlandse kinderen 6 kilometer gaan lopen met 6 liter water op hun rug.
Wandelen voor Water besteed de opbrengst aan drinkwaterprojecten in ontwikkelingslanden.