7e editie Europese Testweek
European Testing Week is een Europese campagne die in 2013 werd begonnen als een “laat je op HIV-testen week” en die langzaam is uitgegroeid tot een algemeen erkend Europees evenement waaraan jaarlijks honderden organisaties meedoen. De campagne van de Europese Testweek wil dat partnerorganisaties, gezondheidszorg en beleidsinstellingen in heel Europa zich twee keer per jaar gedurende één week verenigen (de Testweek) om het vrijwillig laten testen te vergroten en het bewustzijn over de voordelen van vroeger hepatitis- en HIV-diagnose te promoten.
Test.Treat.Prevent.
De Europese Tetsweek begon ooit als een jaarlijks evenement, is nu een tweejaarlijks evenement geworden met twee ETW’s die elk jaar in de lente (mei) en de herfst (november) plaatsvinden. De focus van de European Testing Week (ETW) november 2019 editie ligt bij het belang van het testen op HIV, hepatitis B, hepatitis C en seksueel overdraagbare aandoeningen (indien mogelijk). De focus ligt ook op andere gerelateerde activiteiten die zich richten op het vergrote van de naamsbekendheid van de week. Uiteindelijk draait het bij de ETW om drie dingen: Test.Treat.Prevent!
Boerenkoolweek
Niet alleen in Nederland vinden ze boerenkool lekker hoor. Ook de Duitsers zijn er verzot op, zelfs zo erg dat in Kreis Kleve een hele week aan de krulkool gewijd wordt, de Grünkohl-Woche! Van 22 tot en met 29 november kun je in Kreis Kleve in tientallen eetgelegenheden terecht om allerlei soorten gerechten met boerenkool te proeven. Wunderbar!
Internationale Dag van de Muzikanten
Het doel van Dag van de Muzikanten is om muziek in al haar vormen te promoten met activiteiten zoals concerten en voorstellingen. De datum 22 november is niet random gekozen: het is de sterfdag van de Heilige Cecilia, zij is de patrones van alle muzikanten en martelaar van het christendom. De viering van Dag van de Muzikanten werd voor het eerst op 22 november 1570 gevierd met een festival in de Franse stad van Evreux, Normandië.
Aha! Heilige Cecilia (Latijn: Sancta Caecilia)
Nu begrijp ik waarom zoveel koren, blaaskapellen, fanfares en andere muziekverenigingen St. Cecilia heten, dacht eerst dat het een gebrek aan fantasie was maar ze zijn allemaal vernoemd naar de Heilige Cecilia. Ze bleek ook een inspiratiebron te zijn voor vele composities, zoals Henry Purcells hymne Hail! Bright Cecilia uit 1692.
Haar feestdag wordt op 22 november gevierd in de Latijnse Kerk, oosters-katholieke Kerken, anglicaanse en oosters-orthodoxe Kerken. Zij is één van de zeven vrouwen, met uitzondering van de Heilige Maagd, die herdacht wordt in de Canon van de Heilige Mis.
Verkeerde vertaling
De oorsprong van Caecilia’s associatie met muziek ligt in het verhaal dat ze tijdens haar huwelijk in extase raakte door hemelse klanken. Pas aan het eind van de vijftiende eeuw wordt ze daadwerkelijk voorgesteld als patrones van (kerk)musici en orgelbouwers. Dit kwam door een verkeerde vertaling van een oude Latijnse antifoon die gezongen werd op haar feestdag: Cantantibus organis Caecilia in caelum assumpta est. Deze tekst suggereerde dat er orgelspel klonk toen Caecilia ten hemel werd opgenomen. Organis moet echter niet vertaald worden met “orgels”, maar met “stemorganen”.