Het eerste waar ik aan denk als ik het woord neushoorn zie staan is Prins Bernhard! De wijze waarop hij met zijn duitse accent neushoorn uitsprak is legendarisch en gaf vaak aanleiding tot imitaties. Zelfs door mij 😉
Vier Wereld Neushoorndag
Neushoorns bestaan al sinds de prehistorie ( 60 miljoen jaar geleden ) en kwamen over de hele wereld voor, ook in Europa. Nu kun je de overgebleven in het wild levende neushoorns alleen nog bewonderen in India, Java, Nepal of Sumatra en in het midden en zuiden van Afrika.
Op het hoogtepunt van zijn bestaan waren er 165 soorten, anno 2015 zijn er 5 soorten overgebleven en hun aantal is in 40 jaar met bijna 25% verminderd. De aantallen die ik nu noem zijn geschatte aantallen:
Javaanse neushoorn: ongeveer 60 stuks
Sumatraanse neushoorn: minder dan 200 stuks
Indische neushoorn: 3.250 stuks
Zwarte neushoorn: 4.880 stuks
Witte neushoorn: 20.170 stuks
( bron: www.wnf.nl )
Wil je het werk van WNF steunen? Klik hier en adopteer een neushoorn!
Prins Bernhard
Op 11 september 1961 werd het Wereld Natuur Fonds (World Wildlife Fund / WWF) door vier Engelse natuurliefhebbers (Sir Julian Huxley, Guy Mountfort, Max Nicholson, Sir Peter Scott) opgericht en “onze” prins Bernhard werd gevraagd om de president te worden.
Persoonlijk vind ik dat een beetje vreemde keuze want de prins stond toen ook al te boek als een fervent jager. Al sinds 1953 ging hij in Tanzania op safari om te jagen op groot wild: olifanten, neushoorns, buffels en antilopen.
“Operation Lock”
De stroperij en illegale handel in de hoorn van neushoorns is één van de redenen dat het aantal neushoorns met een razend tempo minder worden, dat is nu en was ook zo in de jaren tachtig. Prins Bernhard was van mening dat de enige manier om de stropers en handelaren te dwingen te stoppen hen met dezelfde agressiviteit te bevechten. Dit was natuurlijk niet volgens de regels van WNF en kon ook niet officieel door de organistie gefinancieerd worden. Om toch aan geld te komen verkocht prins Bernhard, met toestemming van prinses Juliana, twee schilderijen op een veiling. Met dat geld werd in 1987 in het diepste geheim een groep, bestaande uit voormalige SAS-agenten samengesteld, die de strijd moesten aangaan.
Eind 1990 kwam deze geheime en illegale missie uit en prins Bernhard kreeg bergen met kritiek over zich heen. De prins heeft zijn bijdrage erkent maar verder er nooit iets meer over gezegd.
Het kan ook anders!
Op de zwarte markt is een kilo hoorn 40.000 euro waard, en daar ligt het probleem maar ook de oplossing. Als je een schaarse markt “overspoeld” gaat de prijs vanzelf naar beneden.
De Zuid-Afrikaanse boer John Humeis kwam met de oplossing: waarom niet één keer per jaar de (verdoofde) neushoorns ontdoen van hun hoorns en daarna de markt opgooien. De hoorn zal net als een gewei van een hert weer aangroeien.
Een doeltreffende oplossing maar de wet laat het handelen in neushoornvriendelijke hoorns niet toe.
In Indonesië zijn in een nationaal park beelden gemaakt van drie jonge Javaanse neushoorns. De beelden zijn tussen april en juli dit jaar gemaakt, maar nu is pas bekend dat het om drie afzonderlijke kalfjes met hun moeders gaat.