Dag van het Handschrift
Op de Internationale Dag van het Handschrift begint in Nederland de Week van het Handschrift. Waarom nu specifiek op 23 januari de Dag van het Handschrift wordt gevierd c.q. herdacht is ter herinnering aan de geboortedatum van John Hancock, een belangrijk Amerikaans staatsman. Hancock was de voorzitter van het Continental Congress dat de Onafhankelijkheidsverklaring aannam, en was de eerste die de Onafhankelijkheidsverklaring op 4 juli 1776 ondertekende.
Waarom schrijven zo belangrijk is
Het (goed) leren schrijven heeft meer om het lijf dan alleen leren mooischrijven, de nadruk ligt vooral op léésbaar schrijven. Het leren schrijven biedt een aantal voordelen, het is onder andere van groot belang voor de ontwikkeling van de hersenen van een kind. Het leren schrijven is ook goed voor de ontwikkeling van de fijne motoriek. Het is zelfs onmisbaar voor het leren lezen en spellen. Goed kunnen schrijven staat aan de basis van taalvaardigheid, succes op school en in de maatschappij. In tegenstelling tot andere taalvaardigheden leren kinderen uitsluitend op school met de hand te schrijven.
Wat voor kinderen geldt, geldt ook voor volwassen; het is belangrijk om de verbindingen in je hersenen te (blijven) onderhouden door middel van stimulatie. Schrijven stimuleert de samenwerking van de linker- en rechter hersenhelft. Een soort hersengymnastiek.
Nationale week van het Handschrift
Voor de eerste keer wordt in Nederland de “Nationale week van het Handschrift” georganiseerd. Deze week start op de Internationale dag van het Handschrift en duurt tot en met 27 januari en draat het motto: Schrijven is hersengymnastiek. Natuurlijk staan er een aantal activiteiten gepland voor deze week:
- schrijfopdracht voor onder-, midden-, bovenbouw B.O. en eerste jaren V.O.
- interviews media
- lancering Klassenpost.
- verwacht: presentatie gezelschapsspelen over handschrift
- verwacht: uitslag aanvraag opname lijst Immaterieel Cultureel Erfgoed
Klassenpost: “Wie schrijft die blijft”
Klassenpost is een unieke campagne; landelijk klimmen leerlingen van het primair en voortgezet onderwijs in de pen om elkaar een handgeschreven brief te sturen. Deze week ontvangen de leerlingen vanuit heel Nederland een met de hand geschreven brief van iemand die in dezelfde groep zit en ongeveer dezelfde leeftijd heeft maar in een andere stad woont. Kunnen de kinderen ook meteen nog hun topografische kennis uitbreiden. Twee vliegen in één klap. 😉
Community Manager Appreciation Dag #CMAD
“Laten we jaarlijks op de vierde maandag van januari de community manager eens in het zonnetje zetten”, zegt de webstrategist Jeremiah Owyang in 2010. Hij wilde hiermee het belang van het in 2010 nog redelijk onbekende beroep, community manager, onder de aandacht brengen. En zo zag de Community Manager Appreciation Day (#CMAD) in 2010 voor het eerst het licht.
We zijn 7 jaar later en voor mij is de “community manager” nog steeds een onbekend beroep.