Wereld Sjögren’s Dag
Op Wereld Sjögren Dag wordt wereldwijd de geboortedag (23 juli 1899) van de Zweedse oogarts Henrik Sjögren herdacht. Dr. Henrik Sjögren was de ontdekker van deze systeemziekte en werd naamgever. Het vaststellen van deze aandoening heeft veel patiënten geholpen die op zoek waren naar antwoorden op hun gezondheidsproblemen. Het is ook een bewustwordingsdag voor ons allen en geeft tevens alle patiënten die aan deze ziekte lijden of de symptomen hebben de aandacht die ze verdienen.
Wat is het Syndroom van Sjögren?
Sjögren is een systemische auto-immuunziekte waarbij vochtafscheidende klieren ontstoken raken en de slijmvliezen in de mond, de ogen en op alle andere plaatsen in het lichaam uitdrogen. Het Syndroom van Sjögren komt overal ter wereld voor en maakt geen onderscheid qua huidskleur of qua leeftijd.
Wat is een systeemziekte?
Bij een systeemziekte kunnen ontstekingen in gewrichten en in verschillende organen ontstaan. Een systeemziekte is een auto-immuunziekte, dit betekent dat afweercellen een ontstekingsreactie beginnen tegen het eigen lichaam.
BOLD 5-Year Breakthrough Goal
Op dit moment is er geen genezing voor Sjögren, maar een vroege diagnose en een goede behandeling zijn belangrijk om de ernstiger complicaties van de ziekte te voorkomen en tegelijkertijd de kwaliteit van leven van een patiënt te helpen verbeteren. Gemiddeld duurt het 2,8 jaar vanaf het moment dat een patiënt een behandeling voor zijn symptomen zoekt tot het ontvangen van een formele diagnose. In 2012, toen de diagnosetijd bijna zes jaar in beslag nam, lanceerde de SSF een BOLD 5-Year Breakthrough Goal: “In vijf jaar tijd de tijd met 50% te verkorten om Sjögren’s te diagnosticeren!” Dit doel werd bereikt in 2018!
Wil je meer informatie over Sjögren dan verwijs ik je graag naar de Nationale Vereniging Sjögrenpatiënten. Naast voorlichting en informatie verstrekking komen zij op voor de belangen van Sjögren en non-Sjögren siccapatiënten. Daarnaast faciliteren ze ook lotgenotencontact bijeenkomsten en informatieve bijeenkomsten.
International Yada Yada Yada Day
Voor de fans van de tv-serie Seinfeld zal dit geen onbekende uitdrukking zijn maar andere mensen, zoals ondergetekende, zullen de wenkbrauwen fronsen bij deze dag én uitdrukking. Waarom is dit voor de fans van Seinfeld niet onbekend? “The Yada Yada” heet de 147e aflevering van de tv-serie Seinfeld. Om precies te zijn seizoen 8, aflevering 19. In die aflevering stond het woord, zoals de titel het al verraad, “yada” centraal.
Wat betekent “yada”?
Algmeen neemt men aan dat het een verbastering is van het Britse woord “yatter”, dat babbelen betekend. “Yada, yada, yada” heeft ongeveer dezelfde betekenis als: en ga zo maar door, enzovoorts of bla bla bla. De uitdrukking is in de Verenigde Staten populair geworden sinds het in 1997 in de tv-serie Seinfeld werd gebruikt.
De oorsprong van het woord “yada” is niet helemaal duidelijk. Er bestaan een aantal theorieën, namelijk dat het een klanknabootsing is van het woord “blather”, of gewoon dialect, misschien is het afgeleid van het woord yatata of yatter of het komt uit Hebreeuws. De laatste theorie is dat het misschien een afgeleide is van het Noorse uitdrukking “Jada, Jada”, dat ongeveer dezelfde uitspraak en interpretatie heeft.