Dag van de Duitse taal: Mach mit!
Je kunt er vandaag echt niet om heen, we vieren de zesde Dag van de Duitse taal. Overal zie je berichten verschijnen over hoe belangrijk het is dat je de Duitse taal machtig bent maar tegelijkertijd lees je ook dat er middelbare scholen in Nederland zijn waar geen Duitse les meer gegeven wordt!
Pak je kans op de arbeidsmarkt
Buiten dat Duitsland ons buurland is en dat Duits de meeste gesproken moedertaal in de Europese Unie is, geeft kennis van de Duitse taal inzicht in de Duitse cultuur en omgangsvormen en dat is van groot belang als je zaken doet of wilt doen met onze belangrijkste handelspartner Duitsland. Maar ook jou kansen op de arbeidsmarkt worden groter op het moment dat je Duits spreekt want er zijn duizenden Duitse dochterbedrijven gevestigd in Nederland en meer dan 5.000 Nederlandse bedrijven hebben dochterbedrijven in Duitsland. Pak je kans op de arbeidsmarkt: Mach mit!
Wereld Meteorologische Dag
Sinds 1950 wordt jaarlijks op 23 maart de Wereld Meteorologische Dag gehouden vanwege het feit dat op die datum op de WMO is opgericht. De WMO (Wereld Meteorologische Organisatie) is een gespecialiseerde overkoepelende organisatie van de Verenigde Naties die zorgt voor internationale samenwerking en het bevorderen van wetenschappelijk onderzoek op het gebied van weer en klimaat.
Understanding Clouds
Jaarlijks staat een bepaald thema uit de meteorologie centraal en dit jaar gaat het over het “lezen van de wolken”. Een wolk is meer dan een verzameling waterdruppeltjes en/of ijskristallen. Buiten dat wolken een centrale rol spelen in de weersvoorspellingen zijn wolken door de jaren heen een inspiratiebron geweest (en nog steeds) voor kunstenaars, dichters, muzikanten, fotografen en talloze andere liefhebbers.
Wat zie jij eigenlijk als je naar de wolken kijkt?
Er zijn veel verschillende soorten wolken die stuk voor stuk een het weer kunnen voorspellen. Wil je alles over wolken weten klik hier. Hieronder staan alvast de 10 meest voorkomende wolkensoorten:
Hoge bewolking:
- cirrus of windveren (vezelige witte fijne draden of plukjes)
- cirrocumulus ziet er vaak uit als golfjes in de lucht
- cirrostratus is een dunne wolk van ijskristallen
Middelhoge bewolking
- altocumulus zijn banken of velden grote schaapjeswolken
- altostratus is een egale, witte of grijze wolkenlaag (matglaslucht)
- nimbostratus noem je donkere, grijze wolken die vaak gepaard gaan met langdurige neerslag
Lage bewolking
- stratocumulus is laaghangende bewolking
- stratus herken je aan de grijze, egale wolkenlaag (opgeloste mist)
Verticaal ontwikkelde wolken
- cumulus wordt ook vak de “mooi weer wolkjes” genoemd
- cumulonimbus is een grote stapelwolk met een rafelige basis en (zware) neerslag