Wereld Meteorologie Dag
Wereld Meteorologie Dag vindt elk jaar plaats op 23 maart om de inwerkingtreding van de Verdrag tot oprichting van de Wereld Meteorologische Organisatie op 23 maart 1950 te herdenken. In Nederland hebben wij het KNMI, het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut, die ons van alle informatie voorziet over het weer, klimaat en aardbevingen. Wat wordt bedoeld met meteorologie? Volgens de uitleg van Wikipedia betekent het: “Meteorologie of weerkunde is de studie van het weer; de condities van de atmosfeer die in ons dagelijks leven een belangrijke rol spelen. Zij houdt zich vooral bezig met het actuele weer, het historische weer en de weersverwachtingen, zowel algemene als meer specifieke voor bijvoorbeeld landbouw, luchtvaart en watersport. De nauw verwante klimatologie bestudeert het klimaat”. Oftewel kort samengevat: wetenschap die het weer bestudeert.
Thema Wereld Meteorologie Dag: Early Warning and Early Action
De thema’s die voor Wereld Meteorologie Dag zijn gekozen, weerspiegelen actuele thema’s op het gebied van weer, klimaat of water. Thema 2022 Weather-ready, climate-smart. Weers-, klimaat- en waterextremen komen in veel delen van de wereld steeds vaker en intenser voor door klimaatverandering. We worden meer dan ooit blootgesteld aan meerdere gerelateerde gevaren. Gevaren die steeds erger worden door bevolkingsgroei, verstedelijking en aantasting van het milieu.
Weervoorspellingen zoals wat voor weer het gaat worden is niet meer genoeg. Er is meer vraag naar weervoorspellingen die zeggen wat het weer gaat doen omdat je dan op tijd geïnformeerd wordt over welke voorzorgsmaatregelen nodig zijn. Dit kan levens redden! Ondanks de vroegtijdige waarschuwingssystemen die er zijn, is dat voor één op de drie mensen niet goed genoeg. Voorbereid zijn en kunnen handelen op het juiste moment, op de juiste plaats, kan vele levens redden.
Weerspreuken
We hebben weercomputers en weersatellieten maar ondanks al deze moderne apparatuur kunnen we nog steeds niet het weer accuraat voorspellen. Vroeger keek men gewoon naar de wolken, dieren en planten en aan de hand daarvan kon men vrij nauwkeurig aangeven wat het weer die dag zou doen. En wat dacht je van de weerspreuken? Natuurlijk zijn weerspreuken niet wetenschappelijk bewezen maar voor het weer op korte termijn zit er vaak een kern van waarheid in. Kijk maar eens naar de volgende spreuken voor maart en doe daar je voordeel mee:
- danst het lammetje in maart, april pakt het bij de staart
- mist in maart, water en vorst in mei
- is het op St. Rupertus ( 27 maart ) helder en rein, zo zal ook de zomer zijn
- zoveel nevels in maart , zoveel regen na Pasen
Het is relatief rustig op de dagenvanhetjaar “dagen van” kalender
Voetnoot: doordat ik deze week in het ziekenhuis lig voor een hernia operatie houd ik het bij 1 topic per dag