Wereld Meteorologische Dag
In Nederland hebben wij het KNMI, het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut, die ons van alle informatie voorziet over het weer, klimaat en aardbevingen. Wat wordt bedoeld met “meteorologie”? Volgens de uitleg van Wikipedia betekent het: “Meteorologie of weerkunde is de studie van het weer; de condities van de atmosfeer die in ons dagelijks leven een belangrijke rol spelen. Zij houdt zich vooral bezig met het actuele weer, het historische weer en de weersverwachtingen, zowel algemene als meer specifieke voor bijvoorbeeld landbouw, luchtvaart en watersport. De nauw verwante klimatologie bestudeert het klimaat”. Oftewel kort samengevat: wetenschap die het weer bestudeert.
Thema 2018 Weather-ready, climate-smart
De gekozen thema’s voor de Wereld Meteorologische Dag weerspiegelen elk het actuele weer-, klimaat- of watergerelateerde problemen. Zo vertelt thema 2018 “Weather-ready, climate-smart“, ons dat waarschuwingssystemen, voor bijvoorbeeld op handen zijnde overstromingen, een belangrijk instrument is om levens te redden en de economische en materiële gevolgen te verminderen.
Het verteld ons ook dat we slim moeten omgaan met de gevolgen van ons veranderend klimaat. We krijgen steeds meer te maken met extreme weersomstandigheden zoals stormvloeden, tropische cyclonen, zware regenval, hittegolven, droogtes. De gevolgen zijn verstoorde groeiseizoenen waardoor het moeilijk is om gewassen te blijven produceren waar we van afhankelijk zijn. De grootste verliezers zijn de kleine boeren in ontwikkelingslanden en inheemse gemeenschappen die voor hun levensonderhoud afhankelijk van de opbrengsten van de landbouw zijn.
Waardoor verandert het klimaat?
Om klimaatintelligent (climate-smart) met deze omstandigheden om te gaan bieden de WMO, de nationale meteorologische en hydrologische diensten (NMHS) hulp. Zij zetten zich gezamenlijk in om levens, bestaansmiddelen en eigendommen te beschermen tegen het weer, klimaat en water. Is dat nodig? Ja, de steeds groter wordende wereldbevolking heeft te maken met een breed scala aan klimaat- en weeruitdagingen. Langdurige klimaatverandering verhoogt de intensiteit en frequentie van extreem weer en veroorzaakt zeespiegelstijging en oceaanverzuring.
Verstedelijking en de opkomst van megasteden heeft ook invloed op het weer, onder andere op de temperatuur. Meer gebouwen, meer mensen, meer verkeer, minder groen, et cetera maken het in steden steeds warmer, veroorzaakt meer neerslag en verandert de windsnelheid. Wil je voorbereid zijn en het veranderende klimaat de hoofd kunnen bieden dan maak je actieplannen tegen hoger water, maak je steden hittebestendig door de ze groener en duurzamer te maken. Een warmer klimaat brengt ook andere ziekten met zich mee, voorbereiden daarop is natuurlijk “smart”.
Weerspreuken
We hebben weercomputers en weersatellieten maar ondanks al deze moderne apparatuur kunnen we nog steeds niet het weer accuraat voorspellen. Vroeger keek men gewoon naar de wolken, dieren en planten en aan de hand daarvan kon men vrij nauwkeurig aangeven wat het weer die dag zou doen.
En wat dacht je van de weerspreuken? Natuurlijk zijn weerspreuken niet wetenschappelijk bewezen maar voor het weer op korte termijn zit er vaak een kern van waarheid in. Kijk maar eens naar de volgende spreuken voor maart en doe daar je voordeel mee:
- danst het lammetje in maart, april pakt het bij de staart
- mist in maart, water en vorst in mei
- is het op St. Rupertus ( 27 maart ) helder en rein, zo zal ook de zomer zijn
Tot besluit nog even een spreuk over maart: “Zoveel nevels in maart , zoveel regen na Pasen”.