Handschrift: uniek cultureel erfgoed!
Het spreekwoord de aanhouder wint gaat vandaag volledig op. Na drie jaar volhouden zal vanmiddag in Arnhem eindelijk het handschrift officieel als immaterieel erfgoed worden bijgeschreven in de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed. Dat het zo lang heeft geduurd laat zien dat het Kenniscentrum voor Intercultureel Erfgoed Nederland (KIEN) geen overhaaste beslissingen neemt om een erfgoedgemeenschap toe te voegen. Pas als zij vinden dat de organisaties achter de aanvragers zich actief inzetten voor de toekomst van “haar” erfgoed dan pas volgt er het welbekende groene licht.
Zet een mooie handtekening
Het is een hele eer voor de vier aanvragers dat zij vandaag hun handtekening op het certificaat mogen zetten. Wie zijn de vier aanvragers?
- Hans Stroes → Stroes in Beweging
- Michel Reimus → ConcepThink en Klassenpost
- Thomas Laudy → Mercator
- Dick Schermer → Platform Handschriftontwikkeling
Hoe mooi is het dat juist op Dag van de Drankenhandelaar het een beetje een Handschrift feestje is. Ruk de kurk maar van je favoriete drankfles, gooi de confetti in het rond. Gefeliciteerd met deze vermelding! Proost.
Erfgoedzorgplan Cultureel Erfgoed
Als je eenmaal bent bijgeschreven op de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland dan wil je daar ook op blijven staan. Daar moet je wel wat voor doen. Je moet kunnen overleggen welke acties er de aankomende twee jaar concreet worden ondernomen om het Handschrift te borgen voor de toekomst. Deze acties staan genoteerd:
- een jaarlijks terugkerende nationale dag/week van het handschrift (rond 23 januari 2020)
- jaarlijks wordt Klassenpost georganiseerd (speciaal voor scholen)
- op verzoek worden er gastlessen, voordrachten en workshops verzorgd
- schrijfspellen voor jongeren waarbij schrijven met de hand voorop staat
Ik zeg: schrijven moet blijven!
De snelgroeiende digitale maatschappij zorgt ervoor dat schrijven met de hand aan het “uitsterven” is. Baby’s spelen bij wijze van spreken niet meer met een rammelaar maar met een tablet of smartphone, ze swipen en tikken er in de wieg al lustig op los. Zal uiteindelijk het handschrift het onderspit gaan delven in de digitale wereld? Worden typen op toetsenborden en tikken op schermen de “geschreven” communicatievormen?
Daar gaat het wel steeds meer op lijken want zelfs het krabbelen van een handtekening is zeldzamer geworden omdat men liever de chip-pin- en creditcards gebruikt. Staat de “hand” in “handschrift” onder druk? Maakt het toetsenbord of beeldscherm schrijven met de hand overbodig?
Wordt het schrijven met de hand overbodig?
Het antwoord daarop is nee. Het leren schrijven heeft meer om het lijf dan alleen leren mooi te schrijven, de nadruk ligt vooral op léésbaar schrijven. Er wordt zelfs door enkele wetenschappers aangegeven dat de verminderde aandacht voor het schrijven een toename laat zien in het aantal gevallen van kinderen met dyslexie. Het leren schrijven biedt een aantal voordelen, het is onder andere van groot belang voor de ontwikkeling van de hersenen van een kind. Het leren schrijven is goed voor de ontwikkeling van de fijne motoriek. Het is zelfs onmisbaar voor het leren lezen en spellen.
Niet alleen voor kinderen is het belangrijk maar ook voor volwassen. Door te blijven schrijven stimuleer je de samenwerking van de linker- en rechter hersenhelft. Een soort hersengymnastiek.