Dag van de Biseksualiteit
Sinds 1999 wordt jaarlijks op 23 september “World Bi Visibility Day” georganiseerd. De Dag van de Biseksualiteit draait om de zichtbaarheid en emancipatie van biseksuelen mannen en vrouwen. Deze groep heeft dagelijks te maken met discriminatie en vooroordelen, niet alleen van hetero’s maar ook vanuit de gay gemeenschap.
Er werd voor de maand september gekozen omdat de geboortedag (5 september) van Freddy Mercury in deze maand valt. Voor de jongere onder ons; Freddy Mercury (zanger van de Engelse rockgroep Queen) was de beste, populairste rockartiest en popzanger aller tijden. En dat is niet alleen maar een persoonlijke mening.
Activiteiten in Nederland
Om meer aandacht te genereren voor biseksualiteit worden op of rond 23 september wereldwijd activiteiten georganiseerd. Enkele Nederlandse activiteiten zijn:
vrijdag 23 september
- Maastricht: de hele dag kun je smullen van lekkere bi-cupcakes bij TaarT Zaak Maastricht en in de avonduren kun je borrelen bij Café Rosé.
- Rotterdam: loop mee met de Pride Walk (start om 18.00)
Zaterdag 24 september
- Den Haag: vanaf 16.00 kun je nieuwe mensen leren kennen bij Queer aan Zee
- Rotterdam: bezoek Camp Pride, het centrale punt vol sport en muziek en een infomarkt
Zondag 25 september:
- Amsterdam: om 13.00 vertrekt de Parade van IEDER vanaf het ArenaPark, een kleurrijke en feestelijke Parade die eindigt met een manifestatie op het Museumplein
Waarom wordt er op ieder mens een etiketje geplakt?
Omdat ik met een vrouw getrouwd ben krijg ik snel het etiketje opgeplakt van lesbienne. Geheel onterecht; ik typeer mezelf niet als hetero of als lesbo, ik ben gewoon een persoon die van een ander persoon houd.
De persoonlijkheid is doorslaggevend en niet de sekse. Helaas ziet niet iedereen dat zo. We plakken overal etiketjes op met de daaraan gekoppelde vooroordelen, zo jammer. En geloof me, die etiketjes maken de boel echt niet overzichtelijker, etiketjes veroorzaken onrust en verdeeldheid!
Internationale IPF/longfibroseweek
De Internationale IPF/longfibroseweek begint vandaag en duurt tot 30 september. Tijdens deze week worden in het hele land gratis toegankelijke patiëntenvoorlichtingsbijeenkomsten georganiseerd waar zorgprofessionals zoals artsen, longverpleegkundigen en fysiotherapeuten vertellen over de impact van en het omgaan met longfibrose.
Wat is longfibrose?
Er zijn in Nederland ongeveer 3.200 mensen met de diagnose longfibrose. Elk jaar overlijden ongeveer 300 mensen aan de ziekte. De vooruitzichten zijn zelfs nog slechter dan bij longkanker.
Maar wat is longfribose? Longfibrose is een zeer ernstige chronische longziekte die niet te genezen is. Bij longfibrose kunnen de longen niet meer voldoende zuurstof opnemen en koolstofdioxide (ons ‘uitlaatgas’) uitscheiden door bindweefselvorming in de longen. De longen werken dus niet meer 100% en dat heeft benauwdheid en kortademigheid tot gevolg. Wil je meer weten over dit onderwerp klik dan hier.