Wereldproefdierendag
De eerste organisatie die actie voerden tegen dierenproeven was de National Anti-Vivsection Society ( NAVS ), deze organisatie werd in 1875 opgericht door Miss Frances Power Cobbe. Zij was een Ierse schrijver, sociale hervormer, anti-vivisectie activiste en lid van de Londense Nationale Society voor Vrouwenkiesrecht.
Een vrouw met een missie in haar leven.
Sinds 1979 staat 24 april genoteerd als de dag om te protesteren tegen het gebruik van proefdieren, de Wereldproefdierendag! Er is gekozen voor 24 april omdat het de geboortedag is van Lord Dowding, een oorlogsheld en ex-voorzitter van de NAVS die zijn leven wijdde aan het bestrijden van dierenproeven. Na zijn dood nam zijn vrouw, Lady Dowding een groot deel van zijn werk over.
Alternatieven voor dierproeven
Natuurlijk weet ook ik dat dierproeven soms noodzakelijk zijn, denk alleen maar aan het ontwikkelen van nieuwe medicijnen. Maar kan dit dan niet gedaan worden zonder proefdieren? Er zijn toch 3D-printers? Er wordt toch ook al uit menselijk materiaal cellen en weefsel gekweekt? Je kunt toch ook computerprogramma’s gebruiken voor onderzoek in plaats van biggen en lammetjes?
Kom in actie op Wereldproefdierendag! Start een petitie die een einde moet maken aan onnodige, vaak wrede dierproeven.
Erfgoeddag (BE)
Zoals ik al in blog van 18 april schreef wordt de Werelderfgoeddag niet in ieder land op dezelfde datum gevierd. Deze dag kan je op een andere datum vieren, zoals bijvoorbeeld vandaag is het Erfgoeddag bij onze Zuiderburen.
Alle activiteiten gratis
Verspreid over heel Vlaanderen en Brussel worden 700 activiteiten georganiseerd door maar liefst 529 erfgoedinstellingen en andere organisaties. Je hebt een zeer ruime keuze aan activiteiten:
tentoonstellingen, workshops, lezingen, zoektochten en rondleidingen of neem deel aan een wandel- of fietstocht. Bezoek vandaag eens een musea, archieven, erfgoedbibliotheken, heemkundige kringen, kerkfabrieken of socioculturele verenigingen. Echt een dag om er op uit te trekken met het gezin!
Wereld Vaccinatieweek
Jaarlijks staat de laatste week van april in het teken van de “World Vaccinatie Week”. Het doel is om mensen bewuster te maken van het feit dat vaccineren levens redt, en heeft ook als doel een ieder aan te moedigen om zichzelf en hun kinderen te laten vaccineren tegen dodelijke ziekten.
De focus ligt dit jaar bij het kleiner laten worden van de “vaccinatie kloof”. Een vaccinatie moet voor iedereen beschikbaar zijn, zijn of haar leven lang. Dat is het doel waar naar gestreefd wordt.
Europese Vaccinatieweek
Het doel van de Europese Vaccinatieweek is de kernboodschap, dat vaccineren van kinderen van vitaal belang is om ziekten te voorkomen en levens te beschermen, meer onder de aandacht te brengen bij de ouders en verzorgers, professionals in de gezondheidszorg en de media. De slogan van 2016 is: “Voorkomen. Beschermen. Vaccineren.”
Vaccineren = elimineren
Dankzij het vaccineren kon in de tijdsperiode 2012-2014 in Europa voor de eerste keer worden vastgesteld dat in 21 lidstaten de mazelen waren geëlimineerd en in 20 lidstaten rubella (rode hond).
Altijd al eens een balletje willen slaan op de golfbaan? Grijp vandaag je kans tijdens de Open Golfdagen!