Europese Nacht van de Vleermuis
Laat ik beginnen met een zeer toepasselijke weerspreuk: vliegen de vleermuizen ’s avonds rond, dan komt er mooi weer in de vroege stond. Ik kan je, zonder dat ik vleermuizen heb zien vliegen, vertellen dat we een week lang prachtig weer krijgen! Wil je vanavond op vleermuis-excursie? Klik hier voor een overzichtskaart.
Sinds 1997 wordt in meer dan 30 Europese landen in het laatste volle weekend van augustus de Nacht van de Vleermuis gehouden. Natuurbehoud organisaties en vleermuis georiënteerde organisaties uit heel Europa organiseren vandaag allerlei activiteiten met als doel om ons te onderwijzen over hoe vleermuizen leven. Dat doen ze in Nederland bijvoorbeeld door een vleermuisexcursie met bat detector organiseren.
In België kun je dit weekend allerlei vleermuis activiteiten meedoen maar volgend week wordt Nacht van de Vleermuis nog een keer gehouden. Vind het een beetje verwarrend maar goed. Klik hier voor excursies in België.
Wat is het verschil tussen vleerhonden en vleermuizen?
- vleermuizen eten insecten terwijl vleerhonden vruchten eten
- vleermuizen leven in grotten, vleerhonden in bomen
- vleermuizen zijn kleiner dan vleerhonden
- vleermuizen beschikken over sonar (echolaocatie), vleerhonden niet
- vleerhonden leven in grote groepen
- vleerhonden hebben een beter gezichtsvermogen
Internationale Dag tegen Intolerantie, Discriminatie en Geweld op Basis van Muzikale Voorkeur, Leefstijl en Kledingvoorkeur
In 2007 werden Sophie Lancaster en haar vriend Robert Maltby in het Engelse Rossendale aangevallen door een tienerbende en extreem zwaar mishandeld. De twintigjarige Sophie overleed vervolgens op 24 augustus 2007 aan haar verwondingen. Het motief voor deze zinloze aanval? Sophie en haar vriend waren goths. De zinloosheid van haar dood wordt op haar sterfdag herdacht met de Internationale Dag tegen Intolerantie, Discriminatie en Geweld op Basis van Muzikale Voorkeur, Leefstijl en Kledingvoorkeur. (International Day Against Intolerance, Discrimination and Violence Based on Musical Preferences, Lifestyle and Dress Code)
Zinloos geweld
Naar aanleiding van de gruwelijke moord op Sophie Lancaster wilde haar familie graag een blijvende herinnering aan deze prachtige creatieve jonge vrouw. De moeder richtte twee jaar later The Sophie Lancaster Foundation op. Deze stichting heeft de volgende doelstellingen:
- een blijvende erfenis voor Sophie creëren
- de UK Hate Crime wetgeving wordt inclusief mensen uit alternatieve subculturen, andere leefstijlen en/of kledingvoorkeuren
Maar het belangrijkste doel van de stichting is gericht op mentaliteitsverandering. Hoe bereik je dat? Ten eerst door de schooljeugd te onderwijzen over subculturen om zodoende meer begrip te kweken. De stichting helpt daarom leraren hoe zij door middel van onderwijs een meer tolerantere en ruimdenkende generatie van jonge mensen kunnen creëren. Sylvia Lancaster, voormalig jeugdwerker en moeder van Sophie, heeft als hulpmiddel het pedagogische S.O.P.H.I.E. spel en training ontwikkeld.
Internationale Vreemde Muziekdag
De vraag van de dag: wat is vreemde muziek? Tja, dat ligt er maar net aan wat jou definitie van normale muziek is natuurlijk. De bedenker van de Strange Music Day is de professionele muzikant Patrick Grant. Omdat geen enkel platenlabel zijn “vreemde muziek” wilde uitbrengen begon Patrick zijn eigen platenlabel. Met de pakkende naam Strange Music Inc.
De reden om Strange Music Day op te richten is heel simpel. Door middel van deze (internationale) dag wilde hij zijn eigen muziek, uitgebracht op zijn eigen platenlabel promoten. Natuurlijk zit er ook nog een ander verhaal aan deze dag vast: mensen stimuleren om naar allerlei soorten (misschien voor hun wel vreemde) muziek te luisteren en/of instrumenten te bespelen.